Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Tarieven van vliegtickets weer omhoog(Olieprijs op record 53 dollar)

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 589 
|
 NRC 
Tarieven van vliegtickets weer omhoog(Olieprijs op record 53 dollar)

PARIJS, 9 OKT. De Britse vliegmaatschappij British Airways, een van de grootste vliegbedrijven ter wereld, heeft gisteren besloten om zijn tarieven te verhogen ter compensatie van de sterk gestegen olieprijzen.

British Airways volgt daarbij enkele andere grote vliegmaatschappijen die de afgelopen dagen bekend hebben gemaakt dat ze de prijzen van hun vliegtickets zouden verhogen. Onder meer KLM, het Duitse Lufthansa, Alitalia, Swiss en het Russische Sibir Airlines hebben aangekondigd hun prijzen aan te passen.

British Airways liet gisteren weten dat de prijzen voor langere vluchten met ingang van volgende week 36 dollar worden verhoogd, ongeveer 30 euro. Andere bedrijven, onder meer het Britse Virgin, liet in reactie daarop gisteren weten dat ook zij verhogingen overwegen.

Enkele luchtvaartanalisten zeiden dat de recente aankondigingen om vliegreizen duurder te maken het voorzichtige herstel van de sector de kop kunnen indrukken, omdat er minder reizigers het vliegtuig zouden nemen. Air France en Lufthansa hebben onlangs hun korte-termijnverwachtingen al naar beneden bijgesteld.

Begin dit jaar voorspelde luchtvaartorganisatie IATA nog een winst van 2,4 miljard euro voor de sector dit jaar, maar de organisatie heeft die verwachting vorige week aangepast naar een verlies van 3,3 miljard euro. Belangrijkste reden voor IATA was de gestegen olieprijs van dit jaar.

Gisteren steeg de olieprijs opnieuw to recordhoogte. In de Verenigde Staten sloot de prijs van een vat olie op 53,31 dollar. Een week geleden was dat nog 50 dollar. In Europa bereikte de prijs van Brent-olie uit de Noordzee met 49,71 dollar een nieuw record. Analisten wezen voor een verklaring van de nieuwe prijsstijging naar moeilijkheden die de Verenigde Staten zouden hebben bij het op peil brengen van hun wintervoorraden. Dat zou onder meer komen door productieproblemen in de Golf van Mexico, vanwege recente orkanen, en arbeidsonrust in het olierijke Nigeria. In dit land slaagden regering en vakbonden er weer niet in om een akkoord te bereiken over arbeidsvoorwaarden.

Mede door de stegen olieprijzen zijn de aandelenmarkten gisteren lager gesloten. De Amerikaanse Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 10.055 punten en de Nasdaq-beurs met veel technologiebedrijven verloor 1,5 procent en eindigde op 1920 punten. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 334,91 punten, een verlies van 2,77 punten. De beurs van Parijs daalde 0,4 procent, Frankfurt moest 0,7 procent laten liggen en Londen verloor gisteren 0,1 procent. (AP, ANP)


Reacties op dit bericht