Platform Vlieghinder Kennemerland
 

TNO zoekt ei van Columbus op kale akker

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1102 
|
 Haarlems Dagblad 
TNO zoekt ei van Columbus op kale akker

Hoofddorp -  Waar tot voor kort graan stond, staken gisteren opeens microfoons uit de grond. Op een akker aan de rand van Hoofddorp hielden onderzoekers van TNO en het Wageningse instituut Alterra woensdag de hele dag experimenten met geluid en de invloed die bodembewerking daarop kan hebben. Dit alles in de zoektocht naar een oplossing voor het grondlawaai waar Hoofddorp-Noord en Vijfhuizen sinds de opening van de Polderbaan van Schiphol mee kampen.

Een geluidsexperiment op een Haarlemmermeerse akker. Blaffende honden. ‘Yankee doodle’ als luide ringtone van een gsm. Een zoemend aggregaat. De sonore tonen van passerende vliegtuigen op kilometers hoog. Een nies. Korrelige instructies uit een mobilofoon. Zachtjes pratende mannen. Windvlagen die zachtjes ploffen in het oor. En dan: een pistoolschot.

Het gaat nu even om dat pistoolschot, want daarmee probeert TNO de invloed van grof geploegde grond op het gedrag van geluid te testen. Voor de lagere frequenties staan er een paar luidsprekers paraat waaruit harde tonen uit een flink deel van het voor mensen waarneembare geluidsspectrum klinken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Waar heeft Christopher C. dat ei gelaten?

Inderdaad, in zee...