Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Strengere regels voor charteraars

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 789 
|
 Het Parool 
Strengere regels voor charteraars

AMSTERDAM - De Consumentenbond wil na het Dutchbird-echec dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat de financiële betrouwbaarheid van luchtvaartmaatschappijen strenger controleert.

Luchtvaartmaatschappijen met een wankele boekhouding zouden zonder aanvullende maatregelen geen vergunningen meer mogen krijgen van de IVW (de voormalige Luchtvaartinspectie).

Dit jaar gingen Air Holland, DCA, V-Bird en Dutchbird over de kop. Volgens de Consumentenbond komen reizigers zo steeds weer in het gedrang, omdat de maatschappij waarmee ze vliegen, niet betrouwbaar blijkt te zijn. Zolang er in Europa geen regeling is om consumenten tegen een faillissement te beschermen, wil de bond alvast Nederlandse maatregelen.

Verkeer en Waterstaat is echter niet van plan met eigen regels voor Nederland te komen. ‘‘Wij willen zeker meer armslag om de financiële huishouding van luchtvaartmaatschappijen te laten meewegen bij vergunningaanvragen,’’ zegt een woordvoerder. ‘‘Maar we willen overal in Europa dezelfde regels hebben.’‘

Dutchbird probeert nu levensvatbare onderdelen bij branchegenoot Exel Aviation onder te brengen. Volgens een woordvoerder van Exel wordt gekeken naar ‘de financieel-economische haalbaarheid’ van een overname. ‘‘De continuïteit van Exel Aviation staat daarbij voorop. Als Dutchbird interessante spullen in bezit heeft, zullen wij die bekijken.’‘

Formeel heeft Dutchbird geen vliegtuigen meer. Ook is er onenigheid over contracten met de belangrijkste klant, Sudtours. Die ontkent verplicht te zijn stoelen van Dutchbird af te nemen.

© Het Parool, 29-12-2004


Commentaar REDACTIE:

Misschien heeft de huidige malaise een oorzaak die dieper ligt dan alleen maar de onbetrouwbare boekhouding van een of meer kleine maatschappijen. Zie de plotselinge noodmaatregelen van de KLM en de in ons commentaar geciteerde grote problemen bij het luchtvaartwezen in de VS —> Hier.


Reacties op dit bericht