Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

‘Sterkere vermoedens gesjoemel jaarcijfers Schiphol’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 624 
|
 NU.NL 
‘Sterkere vermoedens gesjoemel jaarcijfers Schiphol’

AMSTERDAM – Dat Schiphol een onderzoeksrapport naar de mogelijke manipulatie van de jaarcijfers over 2010 niet openbaar wil maken, versterkt de vermoedens van Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI).

Eind vorig jaar uitte Lakeman zijn vermoeden dat Schiphol de jaarcijfers manipuleerde om de top extra bonussen te kunnen uitkeren.
Ook zou de luchthaven zich schuldig hebben gemaakt aan omstreden vastgoedtransacties, meldden verschillende (ex-)werknemers van de luchthaven destijds.
Die klokkenluiders vroegen Lakeman onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid, maar Lakeman wilde het bestuur van Schiphol eerst zelf de gelegenheid geven om die ‘misstanden’ aan te pakken.

Huisadvocaat
SOBI zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van dat onderzoek. ”Als je écht wilt onderzoeken of er boekhoudkundig gemanipuleerd is, stuur je er niet een advocaat als verantwoordelijk boekhouder op af. En al helemaal niet je éigen advocaat”, aldus de voorzitter van SOBI woensdag in een persbericht.
Lakeman zegt herhaaldelijk verzocht te hebben om die onderzoeksrapportage openbaar te maken, maar dat zou Schiphol hem hebben geweigerd. Lakeman noemt het een “schoolvoorbeeld van een schoonwasrapport”.

Staatsbedrijf
De bal ligt nu bij Schiphol, licht een woordvoerder toe. “De luchthaven moet beter beargumenteren waarom dat onderzoek niet openbaar gemaakt hoeft te worden.”
Omdat Schiphol een staatsbedrijf is, verwacht de stichting dat het nieuws tot discussie zal leiden in Den Haag. Op basis van de reactie van Schiphol zal SOBI zich beraden over eventuele vervolgstappen.
De luchthaven noemt de aantijgingen van Lakeman “flauwekul”. Een persvoorlichter stelt dat Schiphol al in februari van dit jaar de uitkomsten van dat onderzoek heeft gegeven. Toen stelde de luchthaven dat de aantijgingen van Lakeman “elke grond missen”.

DSB
In 2009 kreeg Lakeman landelijke bekendheid met zijn oproep aan rekeninghouders van DSB Bank om hun geld daar weg te halen


Reacties op dit bericht

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Waarom ben ik niet echt verbaasd over een dergelijk bericht...?

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Volgens BNR Nieuws Radio zou Schiphol het rapport niet openbaar willen maken om de privacy van de betrokken medewerkers te beschermen. Afgezien van de vraag of dat een valide argument is, kan ik me niet voorstellen dat daar geen oplossing voor te vinden was. Men had Lakeman het bijvoorbeeld kunnen laten lezen onder de voorwaarde geen namen naar buiten te brengen. Nu wekt Schiphol de schijn op iets te willen verbergen.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Al langere tijd vind ik dat Schiphol de plank mis slaat voor wat betreft integer gedrag. De organisatie laat immers ook de 'dames van nette zeden' toe.
Dat wordt gedoogd. Eveneens als gesjoemel met de boekhouding en dergelijke. Dit is ronduit crimineel gedrag. Maar vadertje staat zal zoonlief wel weer de hand boven het hoofd houden! Slaap zacht, indien dat nog kan in verband met de herrie, die deze criminele organisatie dag en nacht produceerd.