Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Steeds minder vakantievluchten vanaf Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 801 
|
 De Telegraaf 
Steeds minder vakantievluchten vanaf Schiphol

Door Ronald Veerman (De Telegraaf)

NOORDWIJK -  Schiphol richt zich steeds meer op zakenvluchten waardoor vakantiegangers moeten uitwijken naar luchthavens in de provincie om hun vlucht naar de zon te kunnen pakken.

De komende jaren zullen maatschappijen als Transavia, Arkefly en Corendon al moeilijker vluchten vanaf Schiphol kunnen uitvoeren en gestimuleerd worden naar vliegvelden als Eindhoven, Rotterdam en Groningen uit te wijken.

“Schiphol wil het liefst verder zonder vakantieverkeer. Het heeft voor ons minder waarde”, benadrukte Schiphol-topman Nijhuis gisteren in reactie op protest van ArkeFly, dat dolgraag wil uitbreiden in Amsterdam, maar geen mogelijkheden krijgt.

De Schiphol-baas wees tijdens het congres van de Dutch Aviation Group op de nauwe afspraken met KLM, Den Haag en omwonenden om de luchthaven de komende jaren tot een duurzaam en ijzersterk zakenvliegveld te ontwikkelen, waarmee de economie en werkgelegenheid in de regio Amsterdam veel meer gediend zijn.

Nu de crisis voorbij is en de luchthaven alsnog tegen haar grenzen dreigt op te lopen wordt op Schiphol alles gezet op het binnenhalen van meer internationale vluchten en maatschappijen, terwijl het vakantieverkeer meer en meer zal moeten wijken.

Uitwijk naar regiohavens

KLM maakte onlangs al bekend dat dochter Transavia in Amsterdam niet of nauwelijks groeit en komend jaar vooral in Eindhoven en Rotterdam uitbreidt.

Ook maatschappijen als Corendon zoeken de groei al meer buiten Schiphol en praten zelfs met vliegveld Lelystad. Ook staatssecretaris Atsma (Luchtvaart) gaf aan dat de komende jaren de mogelijkheden van de regionale vliegvelden veel meer benut moeten worden. “Dus ook in Twente en via een snelle baanverlenging in Groningen.” De Britse prijsvechter easyJet, die al jaren probeert meer goedkope vluchten vanaf Schiphol uit te voeren, voelt zich benadeeld door het huidige beleid en de - volgens de maatschappij - bevoordeling van KLM.

“Ik snap niet dat reizigers uit de Randstad het pikken dat ze al langer en verder moeten rijden voor een goedkope vliegreis. Ze zouden eigenlijk in verzet moeten komen”, gaf topvrouw McCall al aan.


Reacties op dit bericht