Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Start- en landingsbanen Schiphol schakelen over op LED-verlichting

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1983 
|
 blikop nieuws.nl 
Start- en landingsbanen Schiphol schakelen over op LED-verlichting

Schiphol - Alle 1000 borden langs de start- en landingsbanen op Schiphol worden de komende jaren vervangen door nieuwe exemplaren met LED verlichting. Dit meldt Schiphol maandagmiddag.

70% energiebesparing
‘De borden, nu nog verlicht met halogeenlampen, staan opgesteld in het landingsterrein en geven piloten informatie over locaties, routes, baannummers en verkeersregels. De vervanging van de huidige bord levert een energiebesparing op van 70 procent’, aldus Schiphol.

Zwanenburgbaan
In totaal worden de komende jaren duizend borden in het landingsterrein vervangen. De 100 borden langs de Zwanenburgbaan zijn inmiddels vervangen. De komende jaren volgen borden langs de andere banen. Het vervangen van de borden wordt gedaan tijdens de periode dat een baan voor enkele weken buiten gebruik is vanwege groot onderhoud.

Energiebesparing
De borden - één meter hoog en vier tot vijf meter breed - zijn, conform de veiligheidsvoorschriften, continu verlicht. Tot nu toe gebeurde dat met halogeenlampen, die ongeveer een jaar mee gaan. LED-lampen hebben een levensduur van circa tien jaar en het stroomgebruik is 70 procent lager dan met halogeenverlichting.

Hergebruik oude borden
Het materiaal van de oude borden wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden elektrische schakelaars eruit gehaald, zo nodig gereviseerd en opnieuw gebruikt. Bruikbare materialen zoals kunststof, aluminium en koper worden gescheiden en hergebruikt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

poe poe, wat zijn we weer milieubewust.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Dit soort berichten wekken bij mij altijd gemengde gevoelens op. Aan de ene kant is het natuurlijk een prima zaak dat Schiphol duurzamer wordt, maar aan de andere kant worden dergelijke maatregelen binnen de kortste keren door de groei van de luchtvaart meer dan te niet gedaan. Bij de luchtreiziger wordt echter het beeld geschetst dat de luchtvaart hard bezig is om duurzaam te worden en dat men dus zonder enig schuldgevoel in het vliegtuig kan stappen. Een paar vluchten schrappen zou veel meer milieuwinst opleveren. Nu verdenk ik de sector van green washing.

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Tjongejonge, wat een verhaal. Allemaal getallen, hoeveel borden, hoe groot, waar ze staan maar één getal ontbreekt en dat is het belangrijkste: hoeveel wordt er dan eigenlijk bespaard? Ja, 70% maar van wat? Van 100 Watt?

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Ja,Boeing,Jaap,Wim, Zeer met jullie eens. Uit milieuoogpunt uiteraard toe te juichen, Dergelijke maatregelen worden inderdaad binnen de kortste keren door de groei van de luchtvaart meer dan te niet gedaan. Financieel komt het schiphol zelf dus ten goede...maar dat zeggen ze er niet bij. Het is weer : Kijk ons eens... Pfffft