Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Staking Europese luchtverkeersleiders ophanden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 619 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Staking Europese luchtverkeersleiders ophanden

BRUSSEL - Het vliegverkeer krijgt deze week in een aantal Europese landen last van een staking van luchtverkeersleiders. Twee vakbonden, die de Europese luchtverkeersleiders vertegenwoordigen, hebben daartoe opgeroepen. Dat maakte de Europese luchtvaartbrancheorganisatie AEA dinsdag bekend. Landen waar de verkeersleiders het werk neerleggen zijn onder andere Portugal, Frankrijk, Italië en Griekenland.
De vakbonden kondigden aan dat de werkonderbrekingen woensdag en donderdag gaan plaatsvinden. De stakingen hebben volgens de AEA te maken met onenigheid over de invoering van een gemeenschappelijke Europese luchtverkeersleiding, de zogeheten ‘Single European Sky’. Dit is een initiatief van de Europese Commissie waarvoor deze week wetsvoorstellen worden besproken.
Als dit project doorzet, zouden onder meer de salarissen van luchtverkeersleiders in Europa flink dalen. Dit proberen de vakbonden tegen te gaan en ze roepen daarom het personeel van de luchtverkeersleiding op om het werk neer te leggen, lichtte een woordvoerder van de AEA toe.

LVNL
De verkeersleiders in de Europese landen geven niet allemaal gehoor aan de oproep van de vakbonden. De Nederlandse luchtverkeersleiders gaan niet gaan staken, aldus een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Onzeker is in hoeverre de stakingen in andere Europese landen een impact zullen hebben op het Nederlandse luchtverkeer. “Dit is zeker mogelijk, maar het blijft moeilijk om je hierop voor te bereiden. Maatregelen kunnen daardoor niet worden genomen”, zei de woordvoerder.
De woordvoerder van de AEA is niet te spreken over de plannen. “Het betreft een operatie op grote schaal waardoor het moeilijk wordt om een staking van dit formaat in goede banen te leiden’”, legde hij uit. “Het is onverantwoordelijk en de reizigers zullen hier uiteindelijk de dupe van worden.’’

(c) Reismedia / ANP


Reacties op dit bericht