Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Staat voor de rechter om Faro-vliegramp

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 811 
|
 ad.nl 
Staat voor de rechter om Faro-vliegramp

Slachtoffers van de vliegramp in Faro hebben het rijk voor de rechter gedaagd. Zij stellen dat toenmalige Raad voor de Luchtvaart bewust informatie heeft achtergehouden. Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid vanwege een vliegramp voor de rechter wordt gesleept.

Bij de ramp in Portugal, vandaag 20 jaar geleden, kwamen 56 mensen om het leven. Ook luchtvaartmaatschappij Martinair is gedagvaard.

De nabestaanden wijzen op nieuw onderzoek door luchtvaartonderzoeker Harry Horlings. Hij stelt na analyse van de zwarte dozen dat de piloten fout op fout hebben gestapeld. Tot vijf keer toe hadden ze volgens internationale vliegregels de landing moeten afbreken, maar deden ze dat niet, meent Horlings.

‘Het handelen van de gezagvoerder en de co-piloot kan als bewust roekeloos worden gekwalificeerd. Door toedoen van beide piloten is het ongeval veroorzaakt,’ meldt de dagvaarding die in het bezit is van het AD.

Volgens de dagvaarding stond de landingsbaan onder water, was de zijwind te hard om te landen, volgde het vliegtuig niet de voorgeschreven route, kwam het te schuin op de baan aangevlogen en werd het gas te vroeg dichtgedraaid. Het officiële onderzoek spreekt echter van een onverwachte windvlaag waardoor het vliegtuig tegen de grond werd geslagen. ‘Uit de zwarte dozen blijkt niks hiervan,’ stelt advocaat Jan Willem Koeleman.

Volgens hem heeft zowel Martinair als de Raad voor de Luchtvaart op informatiebijeenkomsten bewust gelogen over de toedracht. Door beïnvloeding van het onderzoek door het rijk zouden de piloten buiten schot zijn gehouden, concludeert Koeleman.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door j.h.griese uit Amstelveen

Als dit waar is: De gebruikelijke manipulaties door Ministerie (VenW nu dus IenM) en de Luchtvaartsector ! Diep treurig!