Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Spanje stelt veiligheid Ryanair toestellen ter discussie

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1436 
|
 rnw.nl 
Spanje stelt veiligheid Ryanair toestellen ter discussie

De Spaanse regering wil opheldering over veiligheidsincidenten met de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. Het Spaanse ministerie van Verkeer wil hierover spreken met de Ierse luchtvaartautoriteiten en met eurocommissaris voor Transport Siim Kallas.

Zondag moest een toestel van Ryanair een voorzorgslanding maken in Madrid vanwege een technisch probleem. Het toestel was op weg van Beauvais in Frankrijk naar Tenerife.

Op zaterdag had een ander toestel van de Ierse prijsvechter al een ongeplande landing in Barcelona gemaakt. Dat vliegtuig was op weg van Bristol naar Reus, maar kreeg te maken met motorproblemen. De bemanning besloot in Barcelona te landen.

Afgelopen donderdag waren drie inzittenden van een Ryanair-toestel gewond geraakt door turbulentie tijdens de landing op Mallorca. Die Boeing 737 was opgestegen vanaf Airport Weeze.

Zeer ernstige defecten
Volgens de Spaanse krant El Mundo zijn er maar liefst 1.201 onderzoeken naar veiligheidsincidenten met low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair geopend tussen januari en juli van dit jaar. Bij 41 inspecties door de Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Aesa) het afgelopen jaar werden 51 defecten gevonden, waarvan 15 als “zeer ernstig” werden geëvalueerd.

Het ging daarbij om problemen met druk in de cabine, noodlandingen wegens brandstoftekort, weigering om mee te werken bij onaangekondigde inspecties, afwijken van vluchtplannen en onrechtmatig weigeren om het vliegtuig te boarden.

Pilotenvakbonden -en organisaties in Ierland, Duitsland en Spanje hadden eerder dit jaar Ryanair er al van beschuldigd dat ze het beleid om met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen te rigoreus toepast. Piloten zouden bang zijn om extra brandstof te vragen. De Spaanse pilotenvereniging Sepla stelde een onderzoek in naar de brandstoftekorten.

Samenzwering
Volgens Ryanair-topman O’Leary is er een samenzwering gaande tegen zijn luchtvaartmaatschappij. Volgens hem zijn er veel minder incidenten geweest. Hij deed het onderzoek naar brandstoftekorten af als smaad en valse beschuldigingen en startte een rechtszaak tegen de Spaanse pilotenvereniging.

Eerder reageerde O’Leary ook al gepikeerd op een uitspraak van de Spaanse minister Ana Pastor: ‘Lage kosten zijn niet hetzelfde als lage veiligheid’. ‘Een ware haatcampagne’ noemde de Ryanair-directeur dat.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

Dit bericht bevestigt mijn vermoeden dat vliegen duurder zal moeten worden; niet alleen uit bedrijfseconomische noodzaak, maar ook en vooral om vliegen veilig te houden.