Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Spaans bouwdrijf neemt Britse vliegvelden over

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 519 
|
 NRC 
Spaans bouwdrijf neemt Britse vliegvelden over

Door een der NRC- redacteuren

Rotterdam, 7 juni. Het Britse bedrijf BAA, exploitant van de Londense luchthavens Heathrow Gatwick en Stansted, heeft een bod geaccepteerd van een consortium onder leiding van de Spaanse bouwonderneming Grupo Ferrovial.

De Spanjaarden hebben 10 miljard pond (14,5 miljard euro) over voor British Airports Authority, dat vorig jaar 144 miljoen passagiers voorbij zag trekken.

Het bod van 950,25 pence per aandeel vinden de Britten voldoende. Eerder dit jaar wees BAA het consortium van Ferrovial tot tweemaal toe de deur, omdat het de biedingen te laag vond. In februari bood Ferrovial 810 pence per aandeel. Naast de Spanjaarden zitten het Canadese investeringsfonds Caisse de Depot et Placement du Québec en het investeringsfonds GIC van de Singaporese overheid in het consortium.

Ook de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is samen met een aantal onbekende bedrijven in de race voor BAA, dat naast zeven Britse luchthavens ook die van Sydney, Napels en Boedapest exploiteert. Goldman Sachs zei vandaag een bod van 955,25 pence per aandeel te hebben uitgebracht. De bank beraadt zich op zijn positie en raadt aandeelhouders aan hun stukken vast te houden.

De Nederlandse overheid wil later dit jaar aandelen van luchthaven Schiphol naar de beurs brengen of onderhands verkopen aan institutionele beleggers. Als de waarderingscijfers worden gehanteerd zoals bij de Londense concurrent, zou de waarde van Schiphol neerkomen op 4,5 miljard euro. Tot dusverre heeft de overheid, die een meerderheidsaandeel van 75,8 procent in Schiphol bezit, zich nog niet uitgelaten over de waarde die zij de luchthaven toedicht.


Reacties op dit bericht