Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Snelle uitbreiding Schiphol niet nodig

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 767 
|
 haarlemsdagblad.nl 
Snelle uitbreiding Schiphol niet nodig

Door Redacteur Haarlemmermeer

SCHIPHOL - Schiphol hoeft helemaal niet snel uit te breiden met een nieuwe terminal en pieren. De piekproblemen zijn simpel op te vangen door luchtvaartmaatschappijen die niet thuishoren op Schiphol weg te sturen.

KLM-topman Peter Hartman verwijt in een interview met deze krant Schiphol-directeur Jos Nijhuis dat hij zich niet houdt aan de afspraken die zijn voorganger Cerfontaine heeft gemaakt aan de Alderstafel.
Daar was afgesproken dat Schiphol selectief zou groeien. Dat valt niet te rijmen met het ruim baan verlenen aan lowcostmaatschappijen als Easyjet en Vueling en met een Midden-Oosten maatschappij als Emirates die straks met een A380 passagiers wegzuigt van de KLM.
Hartman verwacht dat staatssecretaris Joop Atsma de Schipholdirectie tot de orde roept. ,,Natuurlijk zeg ik niet dat Nijhuis weg moet. Daar ga ik niet over. Ik wijs er alleen op dat Schiphol zich niet aan de afspraken houdt.”

,,Emirates is een luchtvaartmaatschappij met intercontinentale vluchten en moet volgens de Luchtvaartnota dus terecht kunnen op Schiphol’‘, laat de luchthven in een reactie weten. Ook low costmaatschappijen als Easyjet en Vueling zijn van belang voor een grote groep reizigers. ,,Schiphol heeft geen zeggenschap over de verdeling van schaarse capaciteit. Europese regelgeving bepaalt dat op luchthavens waar de vraag het aanbod overstijgt, capaciteit door een onafhankelijke coördinator wordt verdeeld. Dit moet op een transparante, non-discriminatoire en neutrale wijze gebeuren. Het rijk ziet hier op toe.’’


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Vervelend he, die marktwerking.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Schiphol heeft het Rijk in haar zak. Alderstafel of geen Alderstafel....en via die tafel worden vele spelletjes gespeeld. Dat VVA vliegen deugt voor geen kant 50 % van de tijd wordt er ONTERECHT een 2e start of landingsbaan bijgezet. Oosteuropese toestanden !