Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Sloop die geluidsmuren om je heen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1306 
|
 'Trends' (België) 
Sloop die geluidsmuren om je heen

12 oktober 2004

Een HST door de tuin. Een MD-11 bij nacht en ontij. Allemaal mooie redenen om uit te kijken naar ‘Euterpe’, de software waarmee je via de pc geluid kan meten. De basisversie van de geluidsmeter, ontwikkeld aan de Erasmushogeschool in Brussel, is vanaf 18 oktober gratis te downloaden op elektronica.ehb.be.

Of het nu om nachtvluchten gaat of om doordeweeks kabaal van buren of huisgenoten. Iedereen heeft tegenwoordig wel een goede reden om te weten hoeveel decibels hij dagelijks te verduren krijgt. Hoewel aanvankelijk niet zo bedoeld, speelt het project van de Erasmushogeschool helemaal in op de grotere vraag naar geluidsinformatie. Projectleider Abdellah Touhafi vertelt: “De vraag kwam twee jaar geleden van professionele meetexperts. Zij zochten een goedkoop alternatief voor de geluidsmeters die vandaag op de markt zijn en die vaak tot 5000 euro kosten.”

Klik voor een vergroting © Belga

Het team van Touhafi diende daarop een project in bij het IWT. Als industriële partners wisten de onderzoekers bedrijven te strikken als Agilent Technologies, Exys, Mind nv, Philips Semiconductors,Traficon en Xilinx. Wetenschappelijke ondersteuning kwam er van de VUB en het IMEC research center in Leuven. Vier mensen werkten gedurende twee jaar voltijds op het project. Het resultaat heet ‘Euterpe’, een programma waarmee via de pc geluid kan worden gemeten. Meer dan een microfoon en een computer met geluidskaart is daarvoor niet nodig.


Het programma, dat werd ontwikkeld voor geluidsspecialisten, is in staat om lawaai nauwkeurig te ontleden in verschillende componenten. “Het is erg belangrijk om een tonaal onderscheid te kunnen maken,” zegt Abdellah Tahoufi. “Sommige tonen zijn meer storend dan andere.” Ook de herkomst is meetbaar. “Zo sluiten we bijvoorbeeld uit dat een vogel die op de microfoon komt zitten en een deuntje fluit, voor extreem hoge decibelwaarden zorgt. De software meet en registreert ook weersomstandigheden zoals windrichting en windssnelheid. Zeer relevant als het erom gaat geluidsbelasting van een plek op langere termijn te meten.”


Toen het project nog maar net was opgestart, vroeg een actiegroep tegen nachtvluchten of er ook een betaalbare basisversie van het programma zou komen. De onderzoekers gingen graag in op de vraag. “De drempel voor de particuliere gebruiker moet zo laag mogelijk. Door het basisprogramma gratis te verspreiden, kunnen we tegelijk informatie geven over wat geluid precies is en hoe je het kan meten,” aldus Abdellah Tahoufi. De onderzoekers hopen op termijn ook een ‘meetnet’ te kunnen starten, waarbij verschillende particulieren gelijktijdig geluidsmetingen doen. Op die manier is het mogelijk het geluidsniveau van een hele stad of een deel van het land te bepalen.


De gratis versie van ‘Euterpe’ is vanaf 18 oktober te downloaden op de site van de vakgroep Industriële Wetenschappen en Technologie (elektronica.ehb.be) van de Erasmushogeschool. Anders dan de professionele versie maakt ze geen onderscheid in tonen. Ook de module die de weersomstandigheden registreert, ontbreekt, evenals de mogelijkheid om sms’jes te versturen of geluiden op te nemen op de harde schijf. In tegenstelling tot een klassieke sono-meter kunnen met het basisprogramma alle geluidsgegevens worden opgeslagen.


Er is ook een low budgetversie, die 50 euro kost en wel toonverschillen noteert. Het pakket voor de professionele beoefenaars van de akoestiek kost 200 euro. Voorlopig wordt de software alleen via de Erasmushogeschool aangeboden. Commerciële partners hebben zich nog niet gemeld.


Wouter De Broeck
wouter.de.broeck@trends.be

Klik hier voor het oorspronkelijk artikel.


Reacties op dit bericht