Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Slecht uitgerust door verkeerslawaai

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 728 
|
 nu.nl 
Slecht uitgerust door verkeerslawaai

DELFT - Mensen die tijdens hun slaap worden blootgesteld aan nachtelijk verkeersgeluid, slapen vaak slechter en staan ‘s morgens minder uitgerust op.

Dat blijkt uit onderzoek onder door TNO en het Erasmus MC waarvan de resultaten woensdag naar buiten zijn gebracht.
De studie is gebaseerd op een langlopend gezondheidsonderzoek met 18.000 deelnemers.

Volgens de onderzoekers is nog niet eerder in zo’n grote groep mensen aangetoond dat slaapproblemen samenhangen met nachtelijk verkeersgeluid.

Uitgerust
De deelnemers is gevraagd of zij in het algemeen ‘s ochtends onvoldoende uitgerust uit hun bed komen. In de vraagstelling werd niet verwezen naar verkeersgeluid.

Achteraf werd aan de hand van verkeersgegevens en geluidsoverdrachtmodellen de blootstelling van de proefpersonen aan verkeerslawaai berekend.


Ochtendmoeheid
De ochtendmoeheid komt mogelijk doordat het deel van het zenuwstelsel dat tijdens het slapen rust en herstel bevordert, minder actief is bij hogere belasting door verkeersgeluid. Dat is in eerder onderzoek van TNO al naar voren gekomen.

Het verband tussen verkeersgeluid en slecht slapen kan volgens de onderzoekers niet worden verklaard door andere factoren die invloed kunnen hebben op de nachtrust, zoals persoonlijke of financiële zorgen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ton-2 uit Castricum

Goh, wat knap, maar dat wist ik al jaren, uit eigen ervaring, met name vanaf 2003 (opening polderbaan) .................,
en velen helaas met mij .............

Geplaatst door Observer uit Nederland

Ja TON-2 : En het werd ook al wetenschapelijk bewezen,door mevrouw Prof Willy Passchier TNO leiden /RIVM : Slaapverstoringsonderzoek 1998 . Mooi dat de dames en heren aan de Erasmusuniversiteit dit ook weer vinden.