Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schultz moet getuigen in witwaszaak Air Holland

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 902 
|
 NRC 
Schultz moet getuigen in witwaszaak Air Holland

ROTTERDAM, 27 APRIL. Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) en zakenman Erik de Vlieger moeten getuigen in de strafzaak rond luchtvaartmaatschappij Air Holland.

Dit heeft de rechtbank in Rotterdam vanmorgen besloten na een verzoek van de advocaten J. Boone en B. Nooitgedagt.

In de Air Holland-zaak draait het om het witwassen van crimineel geld door oud-directieleden van de luchtvaartmaatschappij met behulp van een groep Surinaamse zakenlieden. Volgens het openbaar ministerie incasseerde de directie miljoenen euro’s van de Surinamers, terwijl ze wist dat hun geld afkomstig was uit de handel in verdovende middelen.

Boone bracht vanochtend ter zitting antwoorden op Kamervragen in herinnering, waaruit bleek dat Schultz De Vlieger in 2004 informeerde over ,,geluiden in de markt’’ dat Air Holland werd gefinancierd met geld van ,,dubieuze herkomst’‘. Dit gebeurde nadat De Vlieger grote delen van het eerder gefailleerde Air Holland had gekocht.

Volgens de staatssecretaris bracht zij deze informatie over in een kennismakingsgesprek met de zakenman. Achteraf is gebleken dat op dat moment al een strafrechtelijk onderzoek liep waarin De Vlieger begin dit jaar is aangemerkt als verdachte in een afpersingszaak.

Boone hield de rechtbank vanmorgen voor dat zijn cliënt, Shardanand G., die volgens het OM de boekhouding van de Surinaamse groep voerde, ontkent dat hij wist dat het geld afkomstig was uit drugshandel. De advocaat wees er ook op dat de staatssecretaris, ruim voor de arrestatie van zijn cliënt, klaarblijkelijk wel kennis droeg van de criminele herkomst van deze gelden. ,,Ik wil weten van wie mevrouw de staatssecretaris dit wist, en wanneer ze die informatie heeft ontvangen.’‘

De rechtbank wees er in haar toewijzing van het verzoek op dat de getuigenis van Schultz en De Vlieger een ,,helder verdedigingsbelang’’ is. Eerder had de rechter-commissaris het verzoek afgewezen. Kamerlid Wolfsen (PvdA) hoopt dat met de getuigenis van de staatssecretaris meer helderheid ontstaat over haar contacten met De Vlieger over Air Holland. ,,Er zijn Kamervragen beantwoord, maar nooit is helder geworden waaruit het contact met De Vlieger bestond en of ze wist dat er een strafrechtelijk onderzoek liep.’‘

Het Kamerlid Griffith (VVD) was eerder kritisch over het contact van haar partijgenote Schultz met De Vlieger. Zij stelde dat de staatssecretaris de informatie over de dubieuze herkomst van het Air Holland-geld had moeten delen met het openbaar ministerie. Zij noemde het link dat dit niet was gebeurd. Griffith was vanmiddag niet bereikbaar.

De rechtbank hief vanmorgen ook de voorlopige hechtenis op van de laatste twee verdachten die nog vastzaten. Samen met de overige verdachten worden zij in augustus berecht.


27 april 2005

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Vos uit Uitgeest

Wat is er voor de burger nu helder aan de
luchtvaart cq. 'de mainport Schiphol' ?
Het enige wat voor de burgers in deze regio
wel helder is, is de herrie!

Schultz wist klaarblijkelijk wel van de
criminele herkomst van het geld ???????
Als dat zo blijkt te zijn..............
dan kunnen we eerder dan gehoopt, afschijt
nemen van dit pro-herrie en pro-geld gericht
element !

Geplaatst door Vos uit Uitgeest

Oh ja, nog even dit: AFSCHIJT is bewust zo
geschreven !