Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol

 |
 Geplaatst door:  
 |
 Bekeken: 718 
|
 NHD 
Schiphol Download het gehele artikel 'Schiphol'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Maaike uit Leiden

Duurzame groei van Schiphol!!??

Laat me niet lachen! Trappen we nu voor de zoveelste maal in dezelfde kuil? Iedereen ziet toch dat Schiphol verder wil kunnen groeien, hoe dan ook?

Zo hebben we de "milieubaan" (copyright: Tineke Netelenbos) voorbij zien komen (nou, iedereen weet het resultaat) en meende een andere politicus (een zekere Jorritsma) te moeten spreken over "de randen van de nacht". Ogenschijnlijk onschuldige woorden. De praktijk was echter weerbarstig: we knibbelen gewoon nog wat meer van de nachtrust van de omwonenden af, die staan toch machteloos.

Nu krijgen we binnenkort een volgende Schiphol-soap: "duurzame groei". En alweer springt een minister van V&W in het gelid. Tijdens het journaal van 20:00 uur afgelopen maandag 8 oktober stak Eurlings ondubbelzinnig van wal: "Wij willen allemaal dat ons land economisch vooruitgaat, dan kun je niet zonder dit soort mainports. Alleen we zijn wel als Nederland ook duurzaam en daarom vind ik het zo mooi want deze mensen laten zien dat groei tegelijkertijd kan gaan met duurzaamheid door nieuwe technologie."

Dat Eurlings dikke vrienden is met de luchtvaart-lobby, druipt er van af. "Deze mensen" zijn namelijk Ben Droste en consorten van het Nat. Inst. voor vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart.

Je hoeft de site van het NIVR (http://www.nivr.nl/) maar te openen en je weet hoe de vlag er bij hangt. Op de voorpagina meteen een grote foto van Eurlings en Droste. En wil je weten wat het NIVR nastreeft, dat staat er ook: "Het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) bevordert het maatschappelijk nut van lucht- en ruimtevaart, inclusief de economische bedrijvigheid, en maakt dit zichtbaar." Een weinig objectieve organisatie dus!

Ik zou denken dat een goed volksvertegenwoordiger zich niet zo door een lobby-organisatie in de watten laat leggen. Een onafhankelijke minister zou ook luisteren naar de woorden van andere partijen eer hij zich in het openbaar over de kwestie uitlaat. Zo'n partij is bijvoorbeeld Prof. Dr. Ir. A.J. Berkhout van de universiteit van Delft. Recentelijk leidde hij een commissie van deskundigen die het Kabinet adviseerde over de geluidsproblemen rond Luchthaven Schiphol. Kennelijk heeft dat geen indruk op Eurlings gemaakt.