Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 903 
|
 Haarlems Dagblad 
Schiphol

Na de presentatie van de lange termijnplannen van Schiphol is opnieuw de vraag aan de orde of het verantwoord is de nationale luchthaven op zijn huidige plaats uit te breiden. Het antwoord op die vraag luidt: nee, de grenzen van de groei van Schiphol zijn zo goed als bereikt.

Het is hard nodig alternatieven te ontwikkelen buiten de Randstad, zodat de verwachte toename van passagiers opgevangen kan worden. Volgens Schiphol zal het aantal reizigers binnen twintig jaar verdubbelen. Niets doen is dus géén optie.

Om meer passagiers te kunnen verwerken, wil Schiphol een tweede terminal bouwen. Die is gepland aan de andere kant van de A4, de snelweg tussen Amsterdam en Leiden. De luchthaven houdt er verder rekening mee dat er ook nog een zesde baan aangelegd moet worden, parallel aan de Kaagbaan.

Het lijkt er op dat Schiphol eerst het minst omstreden plan wil realiseren - de bouw van een nieuwe terminal - en daarna de problematische, zesde baan. Cynisch geformuleerd: eerst wordt het aanbod gecreëerd en daarna de vraag.

Hoe belangrijk Schiphol ook is voor de nationale economie, de ontwikkeling van een vliegveld op deze plek is een historische vergissing. De luchthaven ligt volledig ingeklemd tussen Haarlemmermeer, Amsterdam en Aalsmeer. Rond Schiphol wonen honderdduizenden mensen, die dagelijks hinder ondervinden van het vliegverkeer. Lawaai en kerosinedampen bederven nu al het leefmilieu in de wijde omtrek.

Het is naïef te veronderstellen dat een verdubbeling van het aantal passagiers voor omwonenden onopgemerkt zal blijven.

Wil Schiphol zich verder ontwikkelen, dan zal dat elders moeten. In zee, in Flevoland, maar in ieder geval niet in het hart van de Randstad. Het wordt tijd dat de politici de moed verzamelen om keuzes te maken. Economische groei is noodzakelijk om de welvaart te behouden. Maar als welvaart betekent dat “rijke” Randstedelingen geen oog meer dicht kunnen doen, dan wordt het hoog tijd om wat anders te bedenken.

Hugo Schneider


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav uit NULL

De stem van Schiphol
De 'stem des Volks'
Nu het 'Algemeen' Overleg ...


Bouwen aan een historische vergissing?


Ben benieuwd.
òf een begin met LEF
òf "my beginning is my end!"

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Het Haarlems Dagblad is goed geinformeerd en het zijn daar echt geen querulanten !
Volstrekt eens met Hugo Schneider. Nu de politici nog op 7 juni ! ! !