Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol ziet groei in entertainment en ontspanning

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1050 
|
 ANP 
Schiphol ziet groei in entertainment en ontspanning

AMSTERDAM - Amsterdam Airport Schiphol ontwikkelt zich in snel tempo tot niet alleen een uitgebreid winkel- en horecagebied, maar vooral ook tot een ontspannings- en entertainmentruimte. De komende jaren worden op dat gebied steeds meer nieuwe en innovatieve producten en diensten ontwikkeld, vertelt Freek Vermeulen, manager productontwikkeling van de Schiphol Group.

De Holland Boulevard, tussen de E- en de F-pier, moet zich ontwikkelen tot een promotiepromenade voor Nederland. “Je zou het kunnen vergelijken met het vliegveld in Vancouver. Daar zie je als je aankomt vrijwel direct elementen als indianenbeelden, totempalen en stromende bergbeken. Je voelt meteen de elementen van het gebied waar Vancouver ligt om je heen”, aldus Vermeulen.

De zogenoemde ‘sense of place’ elementen van Nederland moeten ook verrijzen in de nabijheid van Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, het enige luchthavenmuseum ter wereld. “Nu is dat vooral een doorgangsgebied maar het moet een verblijfsgebied worden. We denken dan aan de presentatie van bijvoorbeeld Dutch design, echte Hollandse horeca en typische Nederlandse lekkernijen, maar ook aan de opkomende Nederlandse mode. Eigenlijk typische Nederlandse iconen”, zegt Vermeulen.

Op deze manier wil de Schiphol Group het aandeel entertainment en ontspanning op de nationale luchthaven vergroten. In detail treden wil Vermeulen nog niet. Schiphol doet veel onderzoek naar wat de reizigers willen. Vermeulen zegt veel gebruik te maken van eigen onderzoek, rapporten en ideeën van trendwatchers. “Die ontwikkelingen vertalen wij naar praktische investeringen.”

Vermeulen: “Schiphol kan het beste gezien worden als een AirportCity waar je bijna dezelfde functies hebt als in een ‘echte stad’.” De diensten en winkels bestaan langer dan het onderdeel entertainment en ontspanning. Waar de reiziger zich vroeger kon ontspannen in een luie stoel, kan hij nu voor enkele uren een hotelkamer huren of de speciale stilteruimte opzoeken om er zich zelf geestelijk terug te trekken.

Aan ontspanning en entertainment wordt steeds nadrukkelijker gewerkt. Dat moet ook wel gezien het grote aantal passagiers (43 procent) dat op Schiphol overstapt en dus regelmatig op zoek is naar tijdverdrijf. “De zakenman moet rustig kunnen doorwerken, terwijl de vakantieganger misschien zoekt naar entertainment.”

Holland Casino heeft twee vestigingen achter de paspoortcontrole. In de uitgebreide vestiging op de Holland Boulevard komen per dag vier- tot zeshonderd mensen. In de zomermaanden loopt dat aantal op tot wel achthonderd per dag. De bezoekers blijven daar gemiddeld twintig minuten.

Wie de ontspanning zoekt kan vanaf begin 2008 terecht in het Yotel, een hip en vooral praktisch hotel achter de douane bij de D-pier. Daarnaast denkt Vermeulen en de zijnen ook aan verdere ontwikkeling van de zogeheten ‘gezonde horeca’. Nu al zijn er allerlei soorten sappen te krijgen, maar dat moet zich verder uitbreiden naar ook meer gezonde maaltijden, als een van de grotere consumententrends waar Schiphol op wil inspelen.

In het najaar opent Xpresspa een vestiging achter de paspoortcontrole. Bij deze Airport Spa kunnen reizigers terecht voor een massage, een gezichtsbehandeling of een manicure. “Eigen onderzoek geeft aan dat een toenemend aantal reizigers behoefte heeft aan producten en diensten op het gebied van persoonlijke verzorging en welbevinden.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

"Waar de reiziger zich vroeger kon ontspannen in een luie stoel, kan hij nu voor enkele uren een hotelkamer huren of de speciale stilteruimte opzoeken om er zich zelf geestelijk terug te trekken."


Beste meneer Vermeulen, kunt u alstublieft mij mijn stilteruimte teruggeven die uw werkgever in februari 2003 van mij heeft afgepakt?

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Die van mij is al weg sinds 1996. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.