Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol ziet geen heil in sedum tegen vliegtuigherrie

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 973 
|
 Haarlems Dagblad 
Schiphol ziet geen heil in sedum tegen vliegtuigherrie

Gepubliceerd op 28 mei 11, 14:00

SCHIPHOL - Het lijkt het Ei van Columbus. Sedum in plaats van gras op Schiphol. De planten verminderen geluids- en vogeloverlast. Maar volgens de luchthaven klopt het onderzoek niet.

Met zijn plan voor sedumbeplanting was Paul Hoogenboom doorgedrongen tot de laatste vijf voor de Nationale Luchtvaartprijs. Maar onlangs viel hij buiten de prijzen. In de wandelgangen was iedereen erg enthousiast over zijn plan, dat zo op het oog zo lijkt toe te passen.
,,Sedum zijn vetplanten. Je kan ze op het terrein van de luchthaven prima zetten op de plek van de enorme grasvelden. Het voordeel is dat je dit niet hoeft te maaien. Maar het belangrijkste is nog dat de planten veel water opnemen en zo veel geluid van vliegtuigen absorberen. Dat is fijn omdat omwonenden veel last hebben van grondlawaai van startende vliegtuigen’’, licht Hoogenboom zijn plan toe.
Behalve minder lawaai, zorgt sedum ook voor minder vogels. ,,Het is een zure plant en daar komen niet veel vogels op af. Ganzen grazen graag, maar dan niet meer op Schiphol’’, denkt Hoogenboom. ,,O ja, sedum bindt ook fijnstof.’’
Zo enthousiast als de aanwezigen bij de prijsuitreiking waren, zo afwijzend is Schiphol na bestudering van het plan. ,,We kennen sedum wel. We gebruiken het als dakbedekking van Plaza. Maar verder kunnen we het niet planten. Sedum groeit namelijk op schrale grond, maar in Haarlemmermeer hebben we juist klei en dat is erg vruchtbaar.’’
Maar de vogelwachters van Schiphol zijn ook niet te porren voor het plan.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit NULL

De titel klopt niet helemaal, beter zou zijn:

"Schiphol ziet geen heil in reductie herrie."

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

@Aalegeiz, Eens! Ik zie Sedum overal ook op kleigrond gedijen... En die Vogelwachters vrezen dan voor hun baantjes ?