Schiphol zet privatisering luchthaven opnieuw op de kaart
SCHIPHOL - De privatisering van Schiphol is door de luchthaven opnieuw op de kaart gezet. Dat zegt financieel directeur Pieter Verboom van Schiphol in De Telegraaf. Hij vreest dat Schiphol als niet-geprivatiseerde luchthaven volkomen geïsoleerd raakt.
“We staan voor een periode dat luchthavens met elkaar gaan samenwerken. Dan moet je elkaar kunnen waarderen. In het geval van Schiphol is dat onmogelijk omdat we - in tegenstelling tot onze concurrenten - niet zijn geprivatiseerd”, aldus Verboom in de Telegraaf. De luchthaven vreest op achterstand te raken bij concurrenten als Londen, Parijs, Madrid en Frankfurt.
De Schiphol-directie heeft over een gehele of gedeeltelijke beursgang gesprekken gevoerd met de huidige aandeelhouders: de staat (75,6 procent) en de gemeenten Amsterdam (21,8 procent) en Rotterdam (2,4 procent).
De privatisering van Schiphol werd na een tien jaar lange discussie rond de kabinetswisseling getorpedeerd door de hoofdstad. Amsterdam vreesde dat een beursgang het belang voor de regio in gevaar zou kunnen brengen.
“We hebben de aandeelhouders nu nog maar eens uitgelegd welke linke kaart is gespeeld. Ik heb de indruk dat onze argumenten goed zijn overgekomen”, aldus Verboom.
Geplaatst door Olav
De Overheid heeft dan ineens geen economisch belang meer bij groei. Zij kan zich dan geheel wijden aan een goede beheersing van milieu-effecten via de M.E.R en via ruimere maatschappelijke studies van het Nederlands belang binnen Europees verband. Daarnaast kan de Overheid het gemeenschappelijk belang van alle burgers, dat is Veiligheid en Voorzichtigheid (niet beschadigen van de natuurlijke voorwaarden die samenhangen met bewoonbaarheid waar dan ook), garanderen door heldere opdrachten aan haar unieke verkeersleidingsinstrument (LVNL).
Op dit eigenste moment zijn er binnen de LVNL al twee scholen. Een ervan is zich bewust van de unieke positie die een LVNL inneemt ten opzichte van het algemeen belang.
Een ouderwetse school zit daar nog vastgeroest aan angst voor verlies van materiële voordelen afkomstig van de opdrachtgever-klanten.
Maar welke jonge verkeersleider wil accepteren een lakei te zijn van het grote kapitaal in plaats van intelligente vertegenwoordiger van de gemeenschap met een moderne taak - dat is inpassen van materiële mogelijkheden binnen bewustzijn van het belang van behoud van menselijke dimensies.?
Als we nu maar duidelijk maken dat de publieke steun gaat in de richting van een sociaal bewust LVNL en de Overheid navenant reageert door een direct contact met de burgerij te garanderen door plaatsing van het IKB bij de LVNL, dan is er hoop. Dat zouden we zelfs bij het middellange termijn kunnen inbrengen niet waar?