Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Schiphol zakt naar vijfde plek

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 651 
|
 nos.nl 
Schiphol zakt naar vijfde plek

“Istanbul doet het vreselijk goed. Het zou me niet verbazen als ze ons in 2014 voorbij gaan.” Dat zegt topman Jos Nijhuis, topman van Schiphol, in een interview met de NOS. Schiphol was over 2013 nog de vierde luchthaven van Europa achter Londen, Parijs en Frankfurt.

Vandaag maakte de topman bekend dat er afgelopen jaar weer meer reizigers via Schiphol vlogen en dat de winst is gestegen.

Het aantal vluchten nam nauwelijks toe, maar het aantal reizigers wel. Hoe kan dat?
“De vliegtuigen zijn steeds meer gevuld. Als ik vlieg, dan zie ik dat de vliegtuigen erg vol zitten. Dat tel ik iedere keer. Daarnaast is de gemiddelde grootte van vliegtuigen verder toegenomen.”

Er is steeds meer concurrentie van andere vliegvelden. U bent nu nog de vierde luchthaven van Europa. Blijft u dat?
“Istanbul doet het vreselijk goed. Het zou me niet verbazen als ze ons in 2014 voorbij gaan. Dat is niet erg. Het gaat om de kwaliteit en ik denk dat we daar beter in zijn.”

Wat merkt u van de aantrekkende economie?
“We hadden het al gemerkt omdat luchtvracht vanaf augustus aantrok. We zien dat ook in 2014 doorlopen. En we zien het ook aan het aantal passagiers dat groeit. Dit jaar verwachten we 3 procent groei in aantal reizigers en iets meer dan 3 procent groei in vracht.”

U investeert 1,5 miljoen euro per dag in Schiphol. Waar gaan reizigers dat merken?
“Overal. Heel belangrijk is centrale security bij intercontinentale reizen. Op dit moment heb je aparte security bij de gates. Die verdwijnt. Het project is in de zomer van 2015 klaar. In vertrekhal 1 zijn al veranderingen merkbaar in de zomer van dit jaar. Dan merk je een makkelijkere afhandeling door security, een prettiger afhandeling. De reiziger krijgt veel meer rust.”

U heeft plannen met het vliegveld van Lelystad. Wat wilt u daarmee doen?
“Wij gaan Lelystad ontwikkelen voor de vakantiereiziger. In maart presenteren we onze plannen daarvoor. We kijken nu welk verkeer echt van Schiphol moet vertrekken en welk verkeer van regionale luchthavens kan vertrekken. Vakantieverkeer kan naar Lelystad. Welke bestemmingen we gaan verplaatsen, dat kan ik nog niet vertellen.”


Reacties op dit bericht