Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol wil tweede terminal

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1506 
|
 Haarlems Dagblad 
Schiphol wil tweede terminal

SCHIPHOL - 
De luchthaven Schiphol wil een tweede terminal ten zuiden van Badhoevedorp. Het luchthavengebouw moet een capaciteit krijgen van 30 miljoen passagiers per jaar. Schiphol houdt verder vast aan de mogelijkheid om een zesde baan aan te leggen parallel aan de Kaagbaan. Dat staat in de langetermijnvisie die Schiphol naar minister Eurlings (Verkeer) heeft gestuurd.

Schiphol verwacht de komende vijftien jaar ongeveer 6 miljard euro te investeren in uitbreiding, infrastructuur, vluchtprocedures, afhandelingsfaciliteiten en maatregelen om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. De nieuwe terminal gaat 3 miljard euro kosten, de zesde baan is begroot op een miljard euro. De kosten van de nieuwe baan zijn zo hoog omdat kantoor- en bedrijfsgebouwen op Schiphol-Rijk moeten worden gesloopt. Het is nog niet zeker of Schiphol het plan voor de extra Kaagbaan doorzet. De luchthaven vraagt het kabinet en de provincie Noord-Holland alleen om de planologische reservering te verlengen. ,,Of deze reservering geëffectueerd wordt is afhankelijk van de ontwikkeling van de markt, overleg met de regio en de politieke besluitvorming’’, zo stelt Schiphol in een verklaring. Gedeputeerde Hooijmaijers (ruimtelijke ordening) vindt het ’jammer’ dat de luchthaven geen nader uitsluitsel biedt over wanneer deze baan nodig zou zijn.

Veel stelliger dan over de zesde baan is Schiphol over een tweede terminal bij Badhoevedorp, aan de overzijde van de A4. In het jaar 2015 moeten op ’Schiphol-Noordwest’ de eerste passagiers in- en uitstappen. De terminal is bedoeld voor vliegverkeer dat geen of weinig overstappers vervoert. Air France-KLM kan op Schiphol-Centrum dan het aantal transferverbindingen verder uitbreiden. Schiphol beschouwt het netwerk van Air France-KLM als cruciaal voor het behoud van de mainportpositie en het investeringsklimaat in de regio.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Hoe zei Jorritsma dat ook alweer? Dat met die 45 miljoen?

Geplaatst door Gerard uit NULL

Er wordt in een doorkijkje naar de toekomst (VROM) al gesproken over éénmiljoenzevenhonderdduizend vluchten in 2085. Vlúchten. Onze kinderen moeten dus vluchten, zolang het nog kan. Ik zal het mijn kinderen, hoog opgeleid, toch echt adviseren. Dit land wordt onleefbaar gemaakt. Absurd. En de recente plannen spreken al weer over 650.000. Terwijl ze het nu gevraagde plafond van 600.000 nog niet eens binnen hebben. Verwende apen daar, die sectorjongens. Wát een arrogantie. Wát een kortzichtigheid.