Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol wil ook zelf maximum aan groei

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 719 
|
 NRC.nl 
Schiphol wil ook zelf maximum aan groei

Door NRC- redacteur Arjen Schreuder

Schiphol - Schiphol is bereid met omwonenden afspraken te maken over een maximum aantal vliegbewegingen op de luchthaven. Dat zegt president-directeur Gerlach Cerfontaine vandaag in een gesprek met deze krant.

„In de ruim acht jaar dat ik hier zit, is de vraag van veel omwonenden uiteindelijk altijd: hoe lang gaat dit nog door? Komt er ooit een einde aan de groei? Ik weet ook wel dat wij hier zitten in een omgeving die beperkingen kent. Ik ben bereid om afspraken te maken over een maximum aantal vliegbewegingen, een maximum aan de groei”, aldus Cerfontaine. Waar de grens uiteindelijk ligt, wil hij niet zeggen.

Het vorige kabinet-Balkenende besloot ruim een half jaar geleden dat Schiphol verder mag groeien. Dit onder voorwaarde dat er stiller zou worden gevlogen.

Met het oogmerk daar afspraken over te maken, begint morgen een overlegronde tussen de luchtvaartsector, bestuurders en omwonenden, onder leiding van Hans Alders, commissaris van de koningin in Groningen.

Er worden nu zo’n 400.000 vluchten per jaar op de luchthaven uitgevoerd. In 2010 moeten dat er 500.000 zijn, in 2015 zo’n 600.000. De Tweede Kamer heeft zich nog niet definitief over deze voornemens uitgesproken.

Schiphol wil een simpeler manier om geluidsnormen te handhaven, wellicht via een soort flitspalen die per vliegtuig het feitelijke geluid meten. Het huidige systeem met berekende ‘hand-havingspunten’ kan beter verdwijnen, vindt Cerfontaine. Het kabinet wilde dit systeem juist verfijnen door ‘salderen’ tussen de verschillende meetpunten mogelijk te maken.

Cerfontaine verwacht verder een forse daling van de overlast in verder weg gelegen woongebieden als er op vier banen tegelijk kan worden geland en gestart. Daardoor kunnen meer toestellen een glijvlucht maken. Wel zal dan in de onmiddellijke omgeving van het vliegveld de overlast toenemen. Voor mensen die daar wonen, moet extra aandacht komen, vindt Schiphol. Omwonenden moeten in het algemeen invloed krijgen op de wijze waarop gevlogen wordt, aldus de luchthaven.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Frans uit Uithoorn

Leuk, een glijvlucht. En de starters dan?

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Die smeren ze in met een glijmiddel.

Geplaatst door Gerard uit NULL

huh?