Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol wil hogere toeslag

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1109 
|
 Parool 
Schiphol wil hogere toeslag

SCHIPHOL - Reizigers gaan, als het aan Schiphol ligt, fors meer betalen voor een vlucht. Het vliegveld wil zijn tarieven later dit jaar flink verhogen.

Volgens een voorstel van de luchthaven wordt de veiligheidstoeslag met ruim vijftig procent verhoogd en de passagierstoeslag tien procent. Een passagier betaalt op Schiphol op dit moment 26 euro aan toeslagen. Dat wordt als het aan de luchthaven ligt bijna 31 euro. Reizigers moeten al vanaf 1 juli fors meer voor een vlucht betalen vanwege de ecotaks van het kabinet.

Een woordvoerster van Schiphol bevestigt het voorstel, maar benadrukt dat niets vast staat. ‘‘Daarover gaan we later deze maand met de maatschappijen praten.’‘

Schiphol heeft zich echter al de woede op de hals gehaald van de luchtvaartmaatschappijen. Volgens hen moeten de tarieven juist worden bevroren of verlaagd.

Ze denken dat de verhoging een directe reactie is op het superdividend van een miljard euro dat de luchthaven onder druk van minister Wouter Bos van Financiën moet betalen. Daardoor kan de luchthaven in de toekomst minder investeren. De opbrengst van luchthavenbelasting wordt door Schiphol ook gebruikt voor investeringen.

De kartelwaakhond NMA dwong Schiphol vorig jaar de tarieven tijdelijk te verlagen. ‘‘Als we daarmee rekening houden, gaat het om een toename van maar 3,5 procent,’’ zegt de woordvoerster.

De verhoging van de veiligheidstoeslag dekt volgens haar de sterk gestegen kosten. ‘‘Veiligheidsmaatregelen worden ons door de regering opgelegd. Daarover hebben we niets te zeggen. We verdienen er niets aan.’’


Reacties op dit bericht