Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol wil een eigen windmolenpark

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 703 
|
 NUZakelijk 
Schiphol wil een eigen windmolenpark

AMSTERDAM - Schiphol wil met een aantal andere partijen een eigen windmolenpark in de Noordzee bouwen. De luchthaven zou samen met zijn partners in totaal 500 tot 600 miljoen euro investeren in de aanleg van het nieuwe park, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Met het windpark wil Schiphol op termijn volledig in zijn eigen stroombehoefte voorzien. De luchthaven had het plan al eerder opgevat, maar de financiële crisis gooide roet in het eten.

“We hebben de businesscase laten doorrekenen. Die is lonend, ook bij relatief lage energieprijzen”, zegt Schiphol president-directeur Jos Nijhuis tegenover de zakenkrant.

Vermogen
Het genoemde bedrag zou voldoende zijn voor de aanleg van een windmolenpark met een vermogen van 200 megawatt, terwijl een windpark van 50 megawatt al de huidige stroombehoefte van Schiphol zou dekken.

De luchthaven heeft zich tot doel gesteld in 2020 voor minstens 20 procent via duurzame energieopwekking in zijn eigen behoefte te voorzien.

Nieuwe baan
De optie om Schiphol uit te breiden met een extra landingsbaan staat voor de directie van het vliegveld nog steeds open. Nijhuis gaf in het interview aan ‘vast te willen houden aan de reservering van de Tweede Kaagbaan’. Een woordvoerster van Schiphol bevestigde dat het vliegveld de ruimte in ieder geval beschikbaar wil houden voor een extra baan.

“Als er een extra baan komt, en de noodzaak daarvoor zien wij pas na 2020, dan willen wij in ieder geval een extra oost-westbaan”, aldus de woordvoerster. In het interview zegt Nijhuis de uitbreiding nodig te achten om de betrouwbaarheid en capaciteit van het vliegveld te kunnen waarborgen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ton uit NULL

Om de elektriciteitssnoertjes kort te houden, kan Schiphol het beste gelijk mee verhuizen naar zee.
En i.v.m. die extra baan verwijs ik naar mijn verhaal bij 't artikel over die kleine vliegtuigen. Past precies.