Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Schiphol weigert verdere toelichting privatisering

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 513 
|
 De Financiele Telegraaf 
Schiphol weigert verdere toelichting privatisering

door Arnold Burlage (Telegraaf)
AMSTERDAM (DFT) - De directie en commissarissen van Schiphol Group zijn het gehannes en de tijdverspilling rond de privatisering van de luchthaven beu. Topman Gerlach Cerfontaine en president-commissaris P.J. Kalff hebben dat minister Wouter Bos (Financiën) in een brief laten weten. 

De luchthaventop weigert om op uitnodiging van de PvdA-minister in te gaan om op 12 juli opnieuw een toelichting voor privatisering te geven.

„Wij menen dat in redelijkheid niet van ons verwacht kan worden om opnieuw energie te steken in een proces waarvan de uitkomst zo ongewis is, zo de negatieve uitkomst al niet van tevoren vaststaat”, aldus de Schiphol-top.

De brief met de geïrriteerde reactie , die in bezit is van deze krant, is uitgelekt op het ministerie van Financiën. Een woordvoerder van Schiphol heeft het bestaan ervan gisteren bevestigd.

De PvdA-minister blijkt onlangs opnieuw te hebben overlegd met Lodewijk Asscher, wethouder van Amsterdam, over de eerder op een veto van de hoofdstad als kleinaandeelhouder gestrande privatisering.

De stad Amsterdam blijft negatief staan tegenover privatisering, tenzij men alsnog overtuigd kan worden van de merites van de vervreemding. De minister van Financiën wil om die reden voor de staat als grootaandeelhouder de draad nu weer oppakken.

De luchthavendirectie weigert om de gevraagde medewerking aan het ministerie van Financiën nu weer opnieuw te geven en beschouwt het zinloos met dezelfde feiten op tafel te komen. De minister wordt erop gewezen dat daaraan de afgelopen jaren „zeer veel tijd, energie en geld is besteed”.

„Vele rapporten en analyses zijn verschenen, antwoorden op kamervragen zijn gegeven, hoorzittingen hebben plaatsgevonden en uitgebreide correspondentie is gevoerd”, aldus de Schiphol-leiding in de brief.

In dat licht lijkt het president-directeur en de president-commissaris van Schiphol „weinig zin hebben om nu andermaal argumenten te gaan aandragen voor één van de aandeelhouders die als uitgangspositie neemt „nee, tenzij” en die bovendien goed op de hoogte is, althans dat kan zijn, van alle betrokken overwegingen die in het verleden de revue zijn gepasseerd”.

Minister Bos heeft de Schiphol-directie overigens meegedeeld dat hij voor het ministerie in de gang naar privatisering „geen rol meer ziet weggelegd anders dan Amsterdam in haar opvatting te volgen”.

„Wij schatten deze politieke context dan ook zodanig in dat wij hebben besloten om de discussie over bovengenoemde vervreemding van aandelen op te schorten en om de gedachte dat het tot een dergelijke vervreemding komt (voorlopig) te laten varen”, aldus de leiding van Schiphol Group, die benadrukt dat haar standpunt over de noodzaak van privatisering nu al tien jaar ongewijzigd is gebleven.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Zou de Schiphol top dan wel zin hebben met die verachterlijke klagers rond de tafel te gaan zitten...?

Geplaatst door Ton uit NULL

De sektor : "Wij menen in alle redelijkheid dat van ons niet verwacht mag worden energie te blijven steken in een proces met omwonenden met als uitkomst dat Schiphol en luchtvaart in omvang moet verminderen zodat de hinder die ervan ervaren wordt tevens kan verminderen. We gaan toch niet in eigen voet schieten."

Geplaatst door Dr. Krokowski uit Berghof

Toch een Achilleshiel?