Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol verliest tariefvoordeel

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 803 
|
 Leidsch Dagblad 
Schiphol verliest tariefvoordeel

DEN HAAG -  Schiphol behoort nog steeds tot de ‘goedkope’ luchthavens in Europa. De verschillen in de kosten voor landen en starten met andere grote luchthavens worden echter wel kleiner.

Bovendien boet Schiphol door de sterk gestegen beveiligingskosten (plus 36 procent) aan concurrentiekracht in. Dat blijkt dinsdag uit een brief van staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen Verkeer) aan de Tweede Kamer.

De luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen, steggelen al lang met de nationale luchthaven over de tarieven. Uit onderzoek in opdracht van Schultz’ ministerie blijkt dat Schiphol van de zes grote luchthavens in Europa de een na goedkoopste is. Londen Gatwick is de goedkoopste en Londen Heathrow de duurste.

Kloof wordt kleiner

Maar de kloof wordt wel kleiner. Waren Heathrow en de Parijse luchthavens (Charles de Gaulle en Orly) in 2004 respectievelijk 18 en 14 procent duurder, in 2006 was het verschil in Schiphols voordeel gekrompen tot 15 en 6 procent. De positie ten opzichte van Frankfurt verbeterde wel: de kosten op Duitslands grootste luchthaven waren in 2004 3 procent en in 2006 10 procent hoger.

Meer dan de helft van de kostenstijging wordt veroorzaakt door de hogere beveiligingslasten. Op Frankfurt stegen die nog sterker (47 procent), maar de tarieven in Parijs klommen slechts 4 procent. De Londense vliegvelden kennen geen bijzondere ‘securityheffing’.

Kostenstijgingen

Hogere isolatiekosten voor huizen in de omgeving, die Schiphol betaalt maar doorberekent aan de luchtvaartmaatschappijen, zijn samen met een nieuwe heffing voor niet directe geluidsgerelateerde kosten goed voor 20 procent van de kostenstijgingen op Schiphol.

Aanleiding voor de studie, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, waren de almaar stijgende beveiligingskosten, waarover Schipholtopman Gerlof Cerfontaine zijn nood nogal eens klaagt. De vraag was in hoeverre die het prijspeil van Schiphol ten opzichte van de belangrijkste concurrenten beïnvloeden. Het ministerie wil jaarlijks een vergelijkend onderzoek laten doen om de invloed van overheidsmaatregelen op Schiphols tarieven te ‘stroomlijnen’.


Reacties op dit bericht