Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Schiphol start lawaaiproef

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 587 
|
 NOS.nl 
Schiphol start lawaaiproef

Er komt een experiment met een nieuw geluidsstelsel op Schiphol. In ruil daarvoor mag Schiphol groeien naar zo’n 510.000 vluchten in 2020. Dat zijn er zo’n 30.000 meer dan nu. Afgesproken is dat de geluidsoverlast niet mag toenemen.

Kern van de nieuwe afspraken is dat in principe de start- en landingsbanen worden gebruikt die de minste overlast geven. Welke banen dat zijn, hangt mede af van de wind en de veiligheid. In de praktijk zullen vaker dan nu de Polderbaan en de Kaagbaan worden gebruikt, de Buitenveldertbaan juist minder.

De proef met het nieuwe systeem begint op 1 november en duurt twee jaar.

Overleg
Bijna iedereen vindt het huidige systeem van geluidsnormen en de handhaving daarvan veel te ingewikkeld. Na jaren van overleg zijn de luchtvaartsector, het Rijk, lagere overheden en bewonersorganisaties het nu eens geworden over het nieuwe systeem.

Het overleg, onder leiding van oud-minister Alders, is het gevolg van de afspraken in het zogenaamde Aldersakkoord, dat in oktober 2008 werd gesloten. De Tweede Kamer besloot toentertijd dat er een nieuw geluidsstelsel moest komen.


Reacties op dit bericht