Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol staat op springen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 828 
|
 Telegraaf 
Schiphol staat op springen


DEN HAAG -  Luchthaven Schiphol wordt mogelijk bedreigd door oude oorlogsexplosieven. Volgens een recent boven water gekomen legerkaart kunnen oude, op scherp staande bommen in een klap stukken dijk wegblazen.

In de Tweede Kamer eist de PVV uitleg van minister Hillen (Defensie) en staatssecretaris Atsma (Water).
De oude Duitse springladingen en -putten, gevuld met honderden kilo’s hexaniet of granaten, zijn volgens militairhistoricus Dennis de Hoog levensbedreigend. Ze zouden zelfs landingsbanen en vliegtuigen op Schiphol onder water kunnen zetten. Een deel van de springstof is expres zo geplaatst dat de Haarlemmermeerpolder onder loopt.
„Ik stuitte per toeval op de kaart”, zegt De Hoog. „Er staan achttien locaties op met op scherp staande explosieven. Als de Duitsers ze hadden ontmanteld, zouden ze een andere kleur hebben gebruikt. Dit spul is mogelijk nooit opgeruimd, maar achtergelaten en vergeten”, zegt de expert. Tot zijn stomme verbazing wil het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag de kaart echter niet volledig vrijgeven.
De Hoog: „Ik begrijp als geen ander dat deze informatie uit handen moet blijven van terroristen of amateurs op zoek naar oorlogssouvenirs. Daarom wil ik deze oude rommel juist opsporen en met de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk maken.”

Opheldering
Drie Kamerleden van de Partij voor de Vrijheid, De Mos, Hernandez en Graus, eisen opheldering van het kabinet over het achterhouden van de informatie. Ook willen zij een bevestiging dat Defensie de kaart in bezit heeft. De Mos: „Als dit klopt, zijn er mensenlevens in gevaar.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Gerard uit NULL

De woordvoerder van Schiphol zegt dat het een broodje aap verhaal is. Maar de dijken worden toch maar even gecontroleerd op bommen. Dus toch niet alleen rook?