Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol schuift claim af op Staat

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 721 
|
 Cobouw 
Schiphol schuift claim af op Staat

DEN HAAG - Schiphol probeert de miljoenenclaim van gebiedsontwikkelaar Chipshol te verhalen op de Staat. De luchthaven is zelfs naar de rechter gestapt om betaling af te dwingen.

Dat blijkt uit antwoorden van verkeersminister Eurlings op vragen van SP-Kamerlid Emile Roemer over de zogenoemde Chipshol-affaire.
De bewindsman piekert er niet over om de schadevergoeding van ten minste 19 miljoen euro voor zijn rekening te nemen, laat hij weten. “Verkeer en Waterstaat is van mening dat er geen verwachtingen zijn gewekt dat Schiphol de schadevergoeding voortvloeiend uit het bouwverbod niet zou hoeven betalen.”
Voormalige staatssecretaris Schultz kondigde in 2003 op verzoek van Schiphol een bouwverbod af voor het Groenenbergterrein. Op het stuk grond, gelegen naast de Aalsmeerbaan van de luchthaven, wilde Chipshol juist een bedrijvenpark realiseren.
De Haarlemse rechtbank oordeelde vorig jaar dat het bouwverbod ten onrechte is opgelegd en bepaalde dat Schiphol de ontwikkelaar – vooruitlopend op een definitieve schadevergoeding – alvast 20 miljoen euro moet betalen.

Beslag banktegoeden
Behalve tegen de Staat procedeert Schiphol ook nog altijd tegen Chipshol. De luchthaven vecht de hoogte van de schadevergoeding aan en legde voor een totaalbedrag van 24 miljoen euro onlangs beslag op het Groenenbergterrein en de banktegoeden van de ontwikkelaar. Morgen staan de twee partijen tegenover elkaar in de Haarlemse rechtbank. Dan staat de opheffing van het beslag op de rol.
SP-Kamerlid Roemer vindt dat er snel een einde moet komen aan de affaire, alleen al omdat de belastingbetaler opdraait voor de kosten. Hij roept Eurlings dan ook op om Schiphol een halt toe te roepen in zijn niet aflatende juridische strijd.

Bemiddelingspoging
Volgens de minister ligt het echter voor de hand dat Schiphol “handelt met het oogmerk de te vergoeden schade zo klein mogelijk te houden”. Hij vindt bovendien dat de belastingbetaler nauwelijks getroffen wordt. Hooguit incasseert de Staat als grootaandeelhouder van Schiphol wat minder dividend als de luchthaven miljoenen moet betalen aan Chipshol.
In een parlementair onderzoek ziet Eurlings niets. Daarmee gaat hij in tegen de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. Die gaat binnenkort bij de minister aandringen op een onderzoek naar de affaire.
Ook is de minister niet van plan om een bemiddelingspoging te wagen tussen Chipshol en Schiphol. Bemiddeling is volgens hem alleen zinvol als er een kans van slagen is. En die is er momenteel niet, aldus de bewindspersoon.


Reacties op dit bericht