Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol schrijft ontwerpwedstrijd uit voor geluidwerende voorziening

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1116 
|
 Schiphol 
Schiphol schrijft ontwerpwedstrijd uit voor geluidwerende voorziening

Amsterdam Airport Schiphol schrijft een internationale wedstrijd uit om tot een ontwerp te komen voor een geluidwerende voorziening parallel aan de Polderbaan die zorgt voor een reductie van grondgeluid met minimaal 7 decibel. De voorziening moet een innovatieve oplossing bieden voor het complexe probleem van grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord. Schiphol heeft voor de geluidwerende voorziening al enkele plannen laten maken, waaronder die voor een soort piramides. Deelnemers worden via de ontwerpwedstrijd uitgedaagd om met betere ontwerpen te komen.

Ontwerpbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en privé-personen kunnen zich tot 5 juni aanmelden. Een aanmeldingsformulier en het wedstrijdreglement zijn te downloaden via de website www.schiphol.nl/ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp wordt beloond met een bedrag van € 750.000. Het totale prijzengeld voor de ontwerpwedstrijd bedraagt € 1.250.000. 

De ontwerpen worden beoordeeld door een jury bestaande uit de directie van Schiphol Group, mw ir H.M. Blank, directeur BVR adviseurs, dhr prof ir H.A.J. Henket, Supervisor luchthaven Schiphol, dhr ir W.M. Crouwel, Architect en dhr ir A.J.A. Uiterhoeve, Gemeente Haarlemmermeer. De bekendmaking van het winnende ontwerp vindt plaats op 23 januari 2009.

Schiphol wil in de komende jaren een gebied achter de geluidwal van 60 hectare in de Haarlemmermeer ontwikkelen waar heden, toekomst, onderzoek en ontwikkeling samenkomen. Samen met de geluidwerende voorziening moet in dit gebied een vermindering van 10 decibel van het grondgeluid worden gereduceerd.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Ik zou willen dat Schiphol een wedstrijd uitschreef over veel en veel minder vliegen.
Hoe ze, als hun portemonnee wat inkrimpt, nog bergen over houden. Hoe ze hun geweten kunnen ontlasten door niet langer die krankzinnige hoeveelheid brulboeien over onze hoofden te laten razen. Hoe ze dan niet langer meewerken aan die zogenaamde welvaart maar aan weldaad en geluk. En hoe ze niet langer meewerken aan het verknoeien van dat schamele beetje landschap dat er nog is in deze omgeving. En hoe de stiltgebieden weer stiltegebieden worden. Ze hoeven dan niet te vrezen dat ze door hun eigen kwaad (ééns) worden gestraft. Ik wil graag aan zo'n wedstrijd meedoen. En ik hoef er niets mee te winnen, alleen mijn geluk en dat van mijn kinderen!

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Het beste idee ligt ook het meest voor de hand: verplaats het gehele gezwel naar zee. Dat weten we al sinds 1971.

Maar ja, het Haagse suft verder en papt en houdt nat en geeft het schadelijkste bedrijf in Nederland carte blanche.

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Een ontwerpwedstrijd is een bewijs van onvermogen.


Geplaatst door piet uit alkmaar

Schiphol geeft hiermee aan dat ze niet star zijn maar flexibel in de oplossingen voor het reduceren van het geluid. Ze laten zien dat ze kunnen groeien zonder meer overlast te veroorzaken. Erg goed initiatief. En de mensen die het er niet mee eens zijn, doe mee aan de wedstrijd nu heb je inspraak en kan iets doen.

Geplaatst door Gerard uit NULL

piet, ik denk eerder dat Schiphol zelf geschrokken is van de belofte die ze deden. Die kunnen ze bij (eigen?) nader inzien nooit waar maken, wedstrijd of niet. Moeder Natuur staat de toegezegde vermindering van geluid, naar mijn stelleige overtuiging echt niet toe.
Van mij mogen ze groeien, als de hinder ech afneemt. Maar tot dusverre ging dat groeien, ondanks beloften, nóóit gepaard met vermindering van feitelijke hinder. Voor grote groepen mensen is de hinder alleen maar fors toegenomen. Maar net niet genoeg om ze officieel te laten meetellen als gehinderde. Zo lust ik er ook wel een.

Als Schiphol zou willen krimpen, ja dan kan de hinder natuurlijk verminderen. Maar dat woord komt niet in hun woordenboek voor....