Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol rekent op meer passagiers

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1288 
|
 Haarlems Dagblad 
Schiphol rekent op meer passagiers

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol is net als de meeste luchtvaartmaatschappijen het afgelopen jaar uit het dal gekropen. Het aantal passagiers groeide met 3,8 procent tot 45,2 miljoen. Dit jaar rekent Schiphol op een verdere groei, maar op het recordniveau van 50 miljoen passagiers (in 2007) zit men voorlopig nog niet.

Dat maakte topman Jos Nijhuis maandag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de luchthaven. De luchtvracht groeide met 16 procent tot 1,5 miljoen ton. Het aantal vliegbewegingen (starts en landingen) nam overigens wel af met 1,3 procent tot 386.000 en zit daarmee nog ver weg van het maximum van 510.000 bewegingen in 2020 dat volgens het Aldersakkoord is toegestaan.

Daarmee is een overloop naar Eindhoven en zeker Lelystad nog ver weg. Dat er minder vliegbewegingen zijn ondanks een passagiersgroei, komt omdat maatschappijen grotere toestellen inzetten en ook meer stoelen bezet hebben.

Overigens had de groei het afgelopen jaar hoger kunnen uitkomen, maar de aswolk gooide roet in het eten. De sluiting van het luchtruim heeft de luchthaven 690.000 passagiers en twaalf miljoen euro gekost.

,,De aswolk heeft ook aangetoond dat luchtvaart onmisbaar is voor de Nederlandse en Europese economie. Europa lag toen even in een isolement’’, merkte Nijhuis op. Recent tijdens de sneeuwperiode wist Schiphol door een gezamenlijke krachtsinspanning steeds open te blijven, waar veel luchthavens gesloten waren. Maar ook op Schiphol valt op dat punt nog wel iets te verbeteren, gaf Nijhuis toe.

,,De afgelopen tien jaar hebben we gemiddeld één miljoen per dag gestoken in de kwaliteit van de luchthaven. Ook de komende jaren moeten we blijven investeren in een betere kwaliteit en grotere capaciteit, maar dan moeten we financieel fit zijn en een gezond rendement op onze investeringen maken’’, doelde Nijhuis op de verliezen die nog worden geleden op ‘aviation’.

Op de winkels en het vastgoed wordt wel winst gemaakt. Eerder sprak Schiphol de verwachting uit over heel 2010 op een nettoresultaat van 160 miljoen te komen. Die jaarcijfers zijn pas op 22 februari bekend.


Reacties op dit bericht