Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-proef stopgezet Wijzigingen in klachtenpatroon

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 857 
|
 NHD 
Schiphol-proef stopgezet Wijzigingen in klachtenpatroon

IJMOND -  Een proef van Schiphol met nieuwe vliegtuigroutes heeft tot gevolg gehad er grote veranderingen ontstonden in het klachtenpatroon ten aanzien van het vliegtuiglawaai. In Heemskerk, Beverwijk, Alkmaar en Heiloo nam het aantal klachten sterk af, terwijl in Uitgeest, Castricum en Velsen-Noord het aantal klachten toenam. De proef is onlangs stopgezet.
 
Van 13 maart tot 23 juni werden vanaf de Zwanenburgbaan duizenden extra vluchten uitgevoerd om de nieuwe vertrekroutes te testen. Door de nieuwe routes moet de luchthaven deze baan en de Polderbaan tegelijkertijd veilig kunnen gebruiken. Er moesten 10.000 extra vluchten over de Zwanenburgbaan gaan, maar na 8000 vluchten vindt de luchtverkeersleiding dat wel genoeg voor de proef. Joop Floor van de Heemskerkse milieugroep Goed-Aardig is enthousiast over het experiment. ,,In Heemskerks opzicht heeft het succesvol uitgepakt. Het aantal klachten tijdens de proef is hier aanzienlijk gedaald en dat zien wij graag.’’

Wat opvalt is dat in Beverwijk in de periode dat de proef plaatsvond, er maar 207 klachten van 14 bewoners bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) binnenkwamen. Het jaar daarvoor waren dat nog 2815 klachten van 26 mensen. In Heiloo daalde het aantal klachten van 580 naar elf. In Alkmaar daalde het aantal zelfs van 1300 naar nul.

Minder blij waren de bewoners in bijvoorbeeld Uitgeest. Daar klaagden zo’n tweeduizend mensen meer over de herrie. Ook in Castricum stegen de klachten. In deze plaats klonken meer dan 15.509 bezwaren, een stijging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Velsen-Noord kwamen er bijna tweehonderd klachten bij.

Download het gehele artikel 'Schiphol-proef stopgezet Wijzigingen in klachtenpatroon'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Wordt het aantal meldingen bij BAS nu wel of niet als maatstaf gebruikt? Zo ja, door wie en hoe?

Geplaatst door OB uit Castricum

Kan hier door door bestuur PVRC of VGP worden aangegeven waar deze informatie vandaan komt?
Dat mag je. hoop ik, wel van ze verwachten.
Wat meer specifiek op Castricum gerichte informatie is welkom, bestuur. Daar betalen de 1397 leden voor.

Op BAS is wel enige info te vinden, maar die is toch weer anders dan van het NHD.
Is die van het NHD betrouwbaar?
Volgens BAS gaat 11 Augustus weer een nieuwe fase in met weer andere startroutes van de Polderbaan.
Recent, en dat is ná het stopzetten van het experiment, zijn de perioden dat wind of preferentie landen op de baan voorkomt, niet meer als vroeger vliegtuiggekluid-stil. Soms wordt zijn hinderlijk lange geluiden van startend verkeer.
Graag officieel commentaar ten behoeve van de leden van deze vereniging.


Geplaatst door Victor uit Krommenie

Zeer vreemd dat tijdens het experiment de klachten in Castricum/Uitgeest toegenomen zijn..
De Zwaneburg werd vaker ingezet en vooral voor starters. Ook werd dan frequent samen de Polderbaan ingezet voor starten (het parallel starten).

Echter landers geven veel meer overlast in Castricum/Uitgeest net als in Krommenie waar ik woon dan starters...

Iemand een verklaring?

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

O, o, gegoochel met cijfers. Je kan niet met perioden vergelijken. Omstandigheden zoals baangebruik wisselen veel te veel. En met vorig jaar kan al helemaal niet, gezien het feit dat BAS in (na) die periode begonnen is. Die daling in klachten in Heemskerk is grotendeels toe te schrijven aan het stoppen met indienen van klachten door enkele mensen waaronder ondergetekende.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het inderdaad minder herrie was ALS er gestart werd. Daar tegenover staat veel meer herrie in de vroege ochtend, maar ja dat valt weer onder het bekende concentreren en dat betreft minder mensen. Het grote opoffereen van kleine groepen mensen wordt nog steeds voort gezet.

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Het enige gegeven dat een relatie heeft met de wet- en regelgeving is het aantal gehinderden.
Als alle, "zeg" 20.000 mensen uit C. meldingen aan BAS doorgeven ("klagen" is het juiste woord niet), maakt dat indruk.
Als alle 3000 mensen uit mijn eigen dorp -waar de hinder 'wat' groter is- dat doen maakt dat veel en veel minder indruk.
Helaas, Willem, je hebt gelijk.

** Ik heb het al eens vergeleken met de situatie waarin het KNMI de jaarlijkse hoeveelheid regen in Nederland, omdat erg veel nederlanders er last van hebben, alleen in de provincie Groningen laat neerkomen met het gevolg: 2 meter water op het land.
Dan zijn er erg weinig mensen die er last van hebben. De Groningers, die bijna verzuipen, worden dan beschouwd als "ernstig gehinderden".