Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Schiphol poetst herrie in Spaarndam weg

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 675 
|
 De Gelderlander 
Schiphol poetst herrie in Spaarndam weg

20 okt 2007, 11:21 - Nooit meer ongestraft sleutelen aan de online-volksencyclopedie Wikipedia. Ingewijden konden altijd al achterhalen wie veranderingen doorvoerde, met een handige website kunnen minder doorgewinterde Wikiwatchers dat nu ook doen voor de Nederlandse versie.

Wikipedia is een openbare encyclopedie waar iedereen een wijziging aan een lemma kan doorvoeren. De meesten doen dat onder naam, sommigen anoniem. Alle wijzigingen worden consequent in Wikipedia gedocumenteerd. Zo bleek afgelopen zomer dat prinses Mabel in paleis Noordeinde de Engelstalige Wiki over haar huwelijk had gewijzigd. Het lekte uit, omdat Wikispeurders de verandering ontdekten.

Wie zelf ‘Mabelgate’ wil spelen, kan nu terecht bij de online wikiscanner van het Amsterdamse Webonomic. Daarmee kan handig door alle wijzigingen in een wiki (zoals een lemma in de encyclopedie heet) worden gebladerd. Ook door de anonieme bijdragen, die vervolgens herleid kunnen worden naar het unieke ip-nummer van de gebruiker.

Een rondje Wikiscanner leert dat ambtenaren van Maastricht de actiefste gemeenteambtenaren op Wikipedia zijn, de Katholieke Universiteit Leuven nijverder is dan de Nederlandse onderwijsinstellingen en dat het Israëlische ministerie van Wetenschap erg geïnteresseerd is in Pac-man. Maar ook dat de luchthaven Schiphol in lemma’s over de Polderbaan en geluidsoverlast bijvoeglijk naamwoorden als ‘enorme’ heeft verwijderd, ‘geluidsoverlast’ heeft veranderd in ‘toegestane geluidsbelasting’ en de overlast in Spaarndam heeft verdonkeremaand. Wat het GVB met de Armeense genocide te maken heeft, is minder duidelijk.

Dat is ook een beetje het manco van elke Wikiscanner, de dader valt zelden persoonlijk aan te wijzen. De zoektocht leidt immers niet tot in de werkkamer. De meeste ip-nummers zijn niet verder te herleiden dan de internetprovider of het bedrijf waar de wijziging heeft plaatsgevonden. Maar tactisch Googelen wil nog wel eens meer informatie opleveren, zoals prinses Mabel inmiddels weet.

Webonomic heeft de wikiscanner overigens afgekeken van de Brit Virgil Griffith, waarmee de Engelse moederversie van Wikipedia uitgevlooid kan worden.

- www.wikiscanner.nl wikiscanner.virgil.gr


Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard uit NULL

Zo is het ook dat bezoekbas.nl in zijn links-pagina alleen pro-luchtvaartorgansiaties opneemt. Wél PNL (zie artikel Simone Jansen, PNL, 16 oktober), maar bijvoorbeeld géén link naar deze website.