Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol overtreft eigen verwachtingen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 752 
|
 HD 
Schiphol overtreft eigen verwachtingen

SCHIPHOL -  Schiphol heeft afgelopen jaar beter gepresteerd dan de luchthaven zelf had gedacht. De winst, zonder veranderingen in de waarde van het vastgoed, kwam uit op 198 miljoen euro. Dat is een toename van 7,2 procent vergeleken met een jaar eerder.


Eerder ging Schiphol nog uit van een gelijke winst als in 2005. Als de onderneming de boekhoudkundige waardeverandering van het vastgoed wel meeneemt, is de nettowinst zelfs 173 procent gestegen tot 527 miljoen euro. De omzet bedroeg 1 miljard euro, een stijging van 9,4 procent, zo meldde de onderneming donderdag.

Schiphol heeft afgelopen jaar de concurrentie van de luchthaven van Madrid het hoofd kunnen bieden. Het leek erop dat het Nederlandse bedrijf zijn vierde positie op de ranglijst van Europese luchthavens zou verliezen aan Madrid, maar dat is niet gebeurd. Schiphol kreeg 4,3 procent meer passagiers over de vloer. Het gaat om 46,1 miljoen mensen.

Kosten

Daar stond tegenover dat Schiphol veel geld kwijt was aan het schoonmaken van sloten rondom de luchthaven. Daar was per ongeluk een goedje, bedoeld om de vliegtuigen en start- en landingsbanen te ontdoen van ijs, in terechtgekomen. Ook de kosten voor de beveiliging zijn toegenomen.

Het bedrijfsonderdeel Aviation, waaronder de afhandeling van de passagiers valt, boekte een omzet van 631 miljoen euro. Dat is een groei van 10,2 procent. Het bedrijfsresultaat daalde 11,3 procent tot 190 miljoen euro.

Opbrengsten

Schiphol verdiende afgelopen jaar weer veel geld aan de winkels, ondanks de strengere regels voor de handbagage. Reizigers mogen slechts zeer beperkt vloeistoffen zoals drank en gels mee aan boord nemen. Dat heeft de winkels op de luchthaven 1,5 miljoen euro gekost. De parkeeropbrengsten zaten ook in de lift. Het exploitatieresultaat van het vastgoed steeg 17,8 procent tot 120 miljoen euro.

De directie van de luchthaven voorziet voor 2007 een winst van 198 miljoen euro, exclusief de waardeverandering van het vastgoed. Het vliegveld verwacht bijna 48 miljoen passagiers over de vloer te krijgen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Dit lezende vraagt een leek zich af, HOEZO privatiseren?