Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol-overleg gemeente Amsterdam en minister Zalm muurvast

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 790 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Schiphol-overleg gemeente Amsterdam en minister Zalm muurvast

AMSTERDAM - Amsterdam zal de privatisering van Schiphol met een veto blokkeren als minister Gerrit Zalm van Financiën niet verder wil onderhandelen. Dat zei wethouder Lodewijk Asscher dinsdag (5 september). De wethouder is bang dat “gezien de opstelling van Zalm” er geen andere mogelijkheid is dan een veto uit te spreken. Asscher zegt graag verder te willen overleggen met Zalm, maar ziet zich daarin weerhouden na een recente brief van de minister.

Daarin schrijft Zalm dat het standpunt van de hoofdstad strijdig is “met het algemeen belang”. Het is in strijd “met het recht en uw rechtsplichten dat de gemeente Amsterdam een statutenwijziging blokkeert die noodzakelijk is om de verkoop van aandelen van de Staat aan anderen dan overheden mogelijk te maken”, aldus de minister.

Amsterdam had Zalm voorgesteld om 29 procent van de aandelen over te nemen. De hoofdstad heeft al 21,8 procent van de aandelen in handen, en zou daarmee een meerderheidsbelang krijgen. Zalm voelt hier niets voor. “Ik bied u hierbij nogmaals nadrukkelijk gelegenheid tot overleg over mijn verzoek aan de gemeente Amsterdam om zich niet te verzetten tegen het mogelijk maken van vervreemding van aandelen aan anderen dan overheden”, schrijft hij.

Asscher ergert zich aan deze opstelling, bleek dinsdag tijdens een extra commissievergadering. “Ik heb er bezwaar tegen dat we alleen mogen onderhandelen volgens de lijn die door Zalm is uitgezet: over de voorgenomen beursgang. Dat is niet de manier hoe aandeelhouders met elkaar overleggen.”

De wethouder, “ik blijf constructief werken aan een oplossing”, stuurt deze week een nieuwe brief naar Zalm voor verder overleg. “Ik wil dan wel álle opties kunnen bespreken.” Hij gaat volgende week ook praten met de directie en de Raad van Commissarissen van Schiphol.

Asscher zegde de gemeenteraad tevens toe bij Zalm aan te kloppen voor 200 miljoen euro superdividend waar de hoofdstad als aandeelhouder Schiphol nog recht op heeft. Daarmee wilde Amsterdam de voorgestelde aandelenkoop financieren, maar dat kan volgens de wethouder ook voor andere doelen worden besteed. “Wend u zich tot Zalm voor de aanpak van armoede, jeugd en werkloosheid”, zei hij tegen de raadsleden.

De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt de kwestie op 27 september. Op 30 september wil Zalm de aandeelhouders bijeen roepen, aldus Asscher. Het linkse stadsbestuur van de hoofdstad (PvdA en GroenLinks) is tegen privatisering van de luchthaven en dreigde al langer de noodzakelijke statutenwijziging tijdens die aandeelhoudersvergadering te blokkeren.

Zalm beraadt zich op de ontstane situatie, laat hij dinsdag via een woordvoerder weten. Hij noemt het “zeer teleurstellend dat Amsterdam een door het parlement gesteund voornemen blijft frustreren en dat Amsterdam nu openlijk dreigt met een veto”.

Volgens de minister ontbreken bij Amsterdam nog steeds de inhoudelijke argumenten. “Het bevreemdt me dat wethouder Asscher nu opeens wel een besluit kan nemen voordat de gemeenteraad is gehoord, terwijl ik wekenlang moest horen dat geen inhoudelijke reactie kon worden gegeven omdat de raad daarover eerst nog moest worden gehoord”, aldus Zalm. Het lijkt erop dat de opvattingen van Amsterdam “al in beton gegoten” zijn, vindt de VVD-bewindsman.

“Een constructieve relatie met het Rijk bestaat voor Amsterdam kennelijk uit eenrichtingsverkeer”, aldus Zalm via zijn woordvoerder.


Reacties op dit bericht