Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol ontslaat operationeel directeur Van Lier Lels

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 983 
|
 Luchtvaart =Nieuws= 
Schiphol ontslaat operationeel directeur Van Lier Lels

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol heeft haar operationeel directeur Marike van Lier Lels uit haar functie ontheven. Dat meldt luchtvaartjournalist Arnold Burlage maandag (3 januari) in De Financiële Telegraaf. Oorzaken van het ontslag zijn volgens de krant de slechte prestaties van Schiphol, klachten van maatschappijen en passagiers en een verschil van inzicht over het belang van prijsvechters.

De directeur van Schiphol heeft nota bene op zondag onverwacht op verzoek van de raad van commissarissen haar functie neergelegd. Officieel wordt een verschil van inzicht over het te voeren beleid als oorzaak genoemd. De zondag werd voor de aankondiging gekozen om de publiciteit binnen de perken te houden, aldus het slechte advies.

Topfunctionarissen op Schiphol hebben gisteren tegen Arnold Burlage bevestigd dat Van Lier Lels door president-directeur Gerlach Cerfontaine op haar prestaties is afgerekend, onder meer de belabberde bagageverwerking op de luchthaven. Uit vergelijkingen van de Association of European Airlines (AEA), de organisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen, blijkt dat onze nationale luchthaven de slechtste prestaties levert bij de afhandeling van bagage. (Zie —> Hier)

“Op Schiphol raken, vergeleken met de concurrenten Londen, Parijs en Frankfurt, de meeste koffers zoek. Voor Air France-KLM, de grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol, hangt de toekomst sterk af van een krachtige concurrentiepositie van de luchthaven, die echter de laatste jaren aantoonbaar is verzwakt”, aldus De Telegraaf.

Sinds de fusie van KLM en Air France vorig jaar is met name de rol van Schiphol belangrijker geworden voor de positie van de KLM in Nederland. Verlies van de zogenaamde mainportfunctie zou voor die rol en het netwerk van onze nationale luchtvaartmaatschappij direct gevaar opleveren. Arnold Burlage legt in zijn krant uit: “De passagiersafhandeling is daarom van cruciaal belang voor Schiphol en de KLM. In de vertrekhallen is de chaos de afgelopen jaren zichtbaar gegroeid. Passagiers hebben te maken met groeiende wachttijden en rijen, bijvoorbeeld bij de veiligheids- en paspoortcontroles”.

Een andere punt van zorg is de te laconieke aanpak van de vogelbestrijding op Schiphol. De luchthaven behaalt de hoogste scores wat betreft vogelaanvaringen met passagiersjets. Een KLM Boeing 737 raakte daardoor enkele weken geleden bij de start nog ernstig beschadigd waardoor het toestel van de baan raakte bij de landing in Barcelona. Het liep ternauwernood goed af.

Een ander heikel punt vormen, volgens Arnold Burlage in De Telegraaf, de plannen van de ontslagen Schiphol-directeur voor een aparte pier voor de prijsvechters, de zogenaamde lowbudget maatschappijen. De traditionele lijndienstmaatschappijen, waaronder de KLM, die in tarieven steeds minder met die prijsvechters gaan verschillen, waren daar fel op tegen. Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine is van oordeel dat Schiphol zich vanwege de grote nationale en economische belangen op de nieuwe alliantie van KLM en Air France moet gaan richten.

Gerlach Cerfontaine heeft samen met de raad van commissarissen ingegrepen. Samen met de financieel directeur, mr. Pieter Verboom, heeft hij de taken van het vertrokken mededirectielid overgenomen.

Van Lier Lels werd vorig jaar uitgeroepen tot de machtigste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Op de lijst van de vijftig machtigste vrouwen in Nederland staat zij nummer één. Ze is commissaris van KPN en van uitzender United Services Group. Het management van Schiphol is op oudejaarsdag al over het aanstaande ontslag van Van Lier Lels geïnformeerd, weet Arnold Burlage ook nog in de Financiële Telegraaf te melden.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J. de Jong uit Uitgeest

Terwijl de Directieleden van Schiphol Group elkaar de tent uitvechten, kunnen de regionale geledingen de krachten bundelen. Met de 'Nieuwjaarstoespraak' van vz. Olav Bijvoet laat het PVRC zien dat kwaliteitsmateriaal voor een doortimmerd voorstel voorhanden is. Hulde!
Nu eens zien of de voorstellen van de andere geledingen zo zullen aansluiten dat een dwarsverband als vanzelf ontstaat. Wist u dat de regio-gemeenten elkaar in een strategische nota Schiphol al hebben gevonden? Dat ook de milieudienst IJmond hierin naar verluid is betrokken?
Maar ook bij de keuze voor voorstellen per geleding is een dwarsverband goed te realiseren! De plannen liggen er, laten wij de krachten bundelen om er in het nieuwe jaar 2005 alles aan te doen om onze regio gezond en leefbaar te houden. Want:
'Grip op Schiphol houdt de regio gezond!