Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol ontkent bestaan geheime ‘slooprapporten’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 631 
|
 Haarlems dagblad 
Schiphol ontkent bestaan geheime ‘slooprapporten’

HAARLEMMERMEER - Schiphol heeft ‘never nooit’ rapporten of plannen gemaakt die bedreigend zijn voor het voortbestaan van delen van Hoofddorp. ,,Sterker nog, we hebben zulke dingen ook nog nooit in ons hoofd gehad’‘, stelt woordvoerster M. Snoerwang.


Zij spreekt hiermee Haarlemmermeerse raadsleden tegen die beweren dat zij tijdens besloten bijeenkomsten informatie onder ogen hebben gehad over mogelijke ontwikkelingen op de luchthaven, waarbij de wijken Noord, Vrijschot, Arnolduspark en Houtwijkerveld in de weg liggen. De boze Snoerwang ontkent ook dat Schiphol-functionarissen besloten bijeenkomst hebben bijgewoond of anderszins informatie hebben verstrekt. Ze zegt absoluut niet te begrijpen hoe de raadsleden tot hun uitlatingen zijn gekomen ,,Ze zullen wel iets verkeerd hebben geïnterpreteerd, maar dat kan in geen geval een interpretatie van informatie van ons zijn.’‘

Schiphol is woedend op de raadsleden die medeverantwoordelijk worden gehouden voor de publicaties in deze krant. ,,Er is zeer veel onrust ontstaan onder de bewoners. Die kunnen misschien wel jarenlang hun huizen niet verkopen want wij kunnen ontkennen wat we willen, maar iedereen denkt toch dat waar rook is ook wel vuur zal zijn. Het is voor ons ook heel moeilijk om het bestaan van iets dat er helemaal niet is, te ontkennen. En ondertussen is Schiphol wel besmeurd.’‘

Uit betrouwbare bronnen blijkt echter dat er wel degelijk een stuk bestaat, van Schiphol zelf, dat nog niet officieel is gepubliceerd. Het gaat om conceptnota toekomstvisie Schiphol 2020. Haarlemmermeerse raadsleden beschikken daar niet over maar ambtenaren van Ruimte en Economie wél. Die hebben er een soort uittreksel van gemaakt dat wél aan raadsleden is verstrekt. De ‘titel’ van dat stuk is ‘geheim ex artikel 86 lid 2 van de gemeentewet’.

De onrust van de raadsleden over de toekomst van Haarlemmermeer komt verder voort uit een tweetal Haagse stukken, een Tweede Kamerstuk over de toekomst van de nationale luchthaven en een brief van staatssecretaris M. Schultz (VVD) over hetzelfde onderwerp.

Woordvoerder R. Wever van Schiphol zegt hierop dat hij het voor onmogelijk houdt dat het nog geheime Schiphol-rapport tot bezorgdheid in Hoofddorpse wijken kan leiden. ,,Om de simpele reden dat daarover met geen woord wordt gerept.’’ Bovendien bevat het stuk nauwelijks nieuws in vergelijking met toekomstvisies uit 2002 en 2001, rapporten die al wel bij de raadsleden bekend zijn, volgens Wever.

Dat de nieuwe toekomstvisie van de luchthaven nog niet openbaar is gemaakt, zegt hij, is alleen maar omdat Schiphol eerst de Nota Ruimte van het kabinet wil afwachten.

Wim Koevoet
vrijdag 05 maart 2004


Reacties op dit bericht