Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol moet schade vergoeden

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 617 
|
 DFT 
Schiphol moet schade vergoeden

HAARLEM (ANP) - Schiphol moet de projectontwikkelaar Chipshol een aanzienlijke schadevergoedig betalen. Dat valt op te maken uit een uitspraak van de rechtbank in Haarlem woensdag. Chipshol eist 97,2 miljoen euro. De luchthaven noemt dat bedrag “disproportioneel”.

De projectontwikkelaar probeert al sinds 1996 een bedrijvenpark op het Groenenberg-terrein bij het vliegveld op te zetten. De vergunningen zijn rond, maar een bouwverbod van het ministerie van Verkeer en Waterstaat houdt het project tegen. 
Volgens de rechter lijdt Chipshol daardoor schade. De hoogte van de compensatie heeft hij niet kunnen vaststellen. Deskundigen moeten daar nader onderzoek naar doen. 
Chipshol heeft de schade op 97,2 miljoen euro berekend. De projectontwikkelaar stelt opbrengsten uit de verhuur van gebouwen mis te lopen. Daarnaast wordt de grond steeds minder waard, aldus directeur P. Poot van Chipshol. 
De gemeente Haarlemmermeer heeft Chipshol alle vergunningen verleend. Schiphol is echter fel tegen de bouw op het Groenenberg-terrein. Deze lokatie ligt te dicht bij de Aalsmeerbaan, waardoor de veiligheid in het geding zou kunnen komen. Het gebruik van deze start- en landingsbaan zou ernstig worden beperkt, aldus de luchthaven. Ook de provincie Noord-Holland voelde niks voor ontwikkeling van het terrein. 
Schiphol vroeg daarom het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een bouwverbod. Dat is begin februari 2003 verleend.
Chipshol begon daarop procedures tegen onder meer Schiphol en de provincie Noord-Holland. De rechter heeft begin vorig jaar een claim van 118,5 miljoen euro tegen de provincie afgewezen. Wel bepaalde hij dat als Schiphol veroordeel zou worden tot het betalen van een vergoeding, Noord-Holland twee jaar rente over dat bedrag zou moeten betalen. 
Schiphol overweegt de uitspraak van de rechtbank in Haarlem aan te vechten. Als Chipshol dan weer in het gelijk wordt gesteld, wil de luchthaven de schade verhalen op de Staat en de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente is volgens een woordvoerder van het vliegveld de aanstichter van de hele zaak door Chipshol toestemming te geven te bouwen op het Groenenberg-terrein. Schiphol betrekt de Staat bij zaak, omdat deze heeft aangegeven dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor claims die zouden worden ingediend.

===========
Toevoeging PVRC:
link ==> www.chipshol.nl
link ==> Chipshol in De Financiele Telegraaf

Bekijk bericht op "DFT"

Reacties op dit bericht