Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol moet miljoenen schadevergoeding betalen

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 681 
|
 www.nu.nl 
Schiphol moet miljoenen schadevergoeding betalen

HAARLEM - De luchthaven Schiphol moet de projectontwikkelaar Chipshol een schadevergoeding van ongeveer 19 miljoen euro betalen.

Dat heeft de rechtbank van Haarlem in een tussenvonnis besloten, zei directeur Peter Poot van Chipshol woensdag. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen als het definitieve vonnis is geveld.

Rente

Het bedrag is veel lager dan de eis van Chipshol. De onderneming wilde 97 miljoen euro hebben van de luchthaven. Een drietal deskundigen heeft eerder al besloten dat Chipshol 16 miljoen euro plus rente moet krijgen.

Beide partijen hebben al vele jaren een juridisch conflict over een stuk grond nabij de luchthaven. De gebiedsontwikkelaar wilde begin jaren negentig een bedrijvenpark bouwen op het zogenoemde Groenenberg-terrein, maar werd naar eigen zeggen tegengewerkt door onder meer Schiphol.

Op verzoek van de luchthaven is er een bouwverbod voor het terrein gekomen. Het park staat er nog steeds niet.

Geen genoegen

Poot is niet tevreden over het vonnis, maar kan nog niet in beroep gaan omdat het om een tussentijds oordeel gaat. Wel kondigde hij alvast aan er “geen genoegen mee te nemen”.

Bovendien heeft hij geen vertrouwen in de drie rechters die de zaak behandelen. Ze zijn pas onlangs benoemd. Een wrakingsverzoek van Chipshol heeft de rechtbank in Haarlem echter afgewezen.

Bouwverbod

Volgens Schiphol ligt het oordeel “in de lijn der verwachting”, zei een woordvoerster. Het bedrag kan zelfs nog lager uitvallen en uitkomen rond 4 miljoen euro als het bouwverbod wordt opgeheven.

Dit klopt echter niet, aldus Chipshol, want door nieuwe wetgeving is bebouwing van het Groenenberg-terrein sowieso onmogelijk geworden.

Conflict

Chipshol was ook lange tijd in een conflict verwikkeld met de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland om hetzelfde terrein. Met deze overheidsorganen heeft het bedrijf dit jaar echter schikkingen getroffen, die het miljoenen euro’s hebben opgeleverd.

Er loopt nog een procedure tegen de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Vos uit NULL

Nu nog de miljoenen naar de burgers die ongewild in de herrie zijn komen te zitten.
Kunnen ze verhuizen als ze willen.

Geplaatst door gerard uit NULL

't maak één ding duidelijk: Er werd volgens de rechter kennelijk aantoonbaar door de sector gemanipuleerd omdat de ontwikkelingen tegen de belangen van de sector in gingen. De vraag dringt zich op of de belangen van omwonenden ook niet op vergelijkbare wijze door manipulatie van de sector ondergeschikt worden gemaakt aan de wensen van de sector. Het lijkt er soms wel op. Hoe ver zou de arm van de sector nu echt reiken?