Schiphol moet binnen de geluidsnormen blijven

SCHIPHOL - Schiphol mag niet meer afwijken van de geluidsnormen. Ook niet wanneer daardoor hele woonwijken extra hinder van het vliegverkeer ondervinden.
,,Regels zijn regels en alleen daarop kunnen wij handhaven. Schiphol en de Luchtverkeersleiding hebben de zorgplicht dat de geluidsnormen op alle handhavingspunten niet worden overschreden’‘, benadrukt een woordvoerder van de inspectie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Alle commotie is ontstaan doordat in het afgelopen geluidsjaar (dat eindigde op 31 oktober) op drie plaatsen de geluidsnormen voor het jaar net iets waren overschreden. Het gaat om de meetpunten aan de zuidzijde van de Kagerplassen. Schiphol, de Luchtverkeersleiding en de maatschappijen hebben overigens willens en wetens deze normen overschreden. De Kaagbaan wordt sowieso het meeste gebruikt, maar door veelvuldige zuidwestenwind werd die baan nog vaker gebruikt. De partijen hadden kunnen uitwijken naar de Aalsmeerbaan, maar dan werden de dichter bevolkte kernen van Aalsmeer en Uithoorn extra belast. Juist omdat indertijd werd onderhandeld over het Aldersakkoord, was het tijdelijk sluiten van de Kaagbaan om binnen de normen te blijven geen goed signaal.
,,Het was ook een keuze die past bij het Aldersakkoord. Daarbij is gekozen om start- en landingsbanen die de minste overlast voor woonwijken geven het meeste te gebruiken. Alleen is dat uitgangspunt nog niet omgezet in beleid’‘, geeft de woordvoerster van Schiphol toe. ,,Dit jaar zullen we ons dus wel aan de eisen van de inspectie moeten houden. We moeten dan eerder uitwijken naar andere banen. Dat we dit jaar tien procent minder vliegtuigen hebben wil niet zeggen dat we makkelijk binnen de normen blijven. Het baangebruik hangt namelijk sterk samen met de windrichting.’‘
De inspectie houdt de vinger aan de pols door te eisen dat half oktober nog tien procent van de geluidsbelasting voor de drie meetpunten bij de Kagerplassen niet is gebruikt. Iedere twee weken moet de stand van zaken worden doorgegeven en zijn ingrepen mogelijk.
Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen
Prof Michiels (Universiteit van Tilburg) zei dit recent -mei 28-2009- in zijn rapport in opdracht van het ministerie van V en W
Overigens wordt met dit rapport weer erg geheimzinnig gedaan: BLRS kreeg tot op heden dit rapport niet ! Dit terwijl minister Eurlings de Kamer tot 2x toe beloofde: "Alle bewoners worden gelijkelijk geinfor-meerd ! "
Uiteraard is BLRS bezig dit raport te ontvangen. Er zijn al kamervragen over gesteld.
Er werd wel eens gesteld: "Die handhavingspunten zijn ook niet ideaal."
Men kan de grenswaarden oprekken.
Dat gebeurde inderdaad, maar de Tweede Kamer wilde dat niet meer. Zo ook zomer 2007 bij de Buitenveldertbaan ! De Kamerwilde handhaven (BLRS heeft dat zwart op wit,doch 15 minuten voor het A.O gaf de dorpsarts van Ojik uit zwanenburg "namens de bewoners" 1,9 dBA weg op eigenhoutje,tot grote verbazing van de kamerleden...
Zogenaamd om een jaar later een grotere vis binnen te halen. We hebben gezien, wat die grotere vis was: Een vaag stelsel VVA !
BLRS hield de Kamerleden scherp, en dat VVA staat nu dus nog steeds ter discussie
Ook daarover is eenmotie aangenomen. De Kamer eist ook locale- en meer rechtsbescherming (Die overigens in 2002 al bij het huidig stelsel werd uitgehold!-zie raport Novioconsult)
Nu zegt de inspectie, dat ze zal handhaven..... Een goede zaak, dat kan men nu nog, maar zal straks bij dat eventuele VVA een veel moeilijker want ingewikkelder en ondoorzichtiger klus worden.
Merk verder op wat oud minister Netelenbos in 2000 nog schreef :
Bron
"Stenografisch verslag van de Tweede Kamer van 19 juni 2000 van een notaoverleg van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat"
over het definitieve kabinetsvoornemen Toekomst van de nationale luchthaven
Minister Netelenbos:
"Er worden belangrijke technologische ontwikkelingen voorspeld: de commissie is zelf bij de vliegtuigindustrie geweest om te horen wat er allemaal aankomt. Als vooral KLM, die immers de hoofdgebruiker van de luchthaven Schiphol is, investeert in de nieuwste generatie vliegtuigen, is het mogelijk om op het vijfbanenstelsel te groeien tot tussen de 520.000 en 600.000 vliegtuigbewegingen; maar alleen dan. Naarmate men slordig is bijvoorbeeld met het afwikkelen van vliegtuigen door de luchtverkeersleiding Nederland of naarmate men minder investeert in de nieuwe generatie vliegtuigen, wordt er minder gegroeid. Op het vierbanenstelsel gaan wij tot 460.000; 520.000 zit er niet zoveel boven. Of er nog doorgegroeid kan worden, hangt dus zeer af van hetgeen er allemaal gebeurt en hoe men zich inspant. De rapporten met al die rekenmodellen zijn u bekend. Die hebben wij u allemaal toegestuurd. Als men niet investeert c.q. niet zijn best doet, is er nauwelijks sprake van een groeimogelijkheid. Dat is dan een feit. Wij moeten met elkaar afspreken dat wij ons niet onder druk laten zetten in het geval dat.... Afspraak is afspraak, normen zijn normen. Als men zich inspant, kan er meer; als dat niet gebeurt, kan er minder. Dat gebeurt bij andere vergunningsplichtige bedrijven ook."