Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Schiphol manipuleert politiek’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 645 
|
 Mileudefensie 
‘Schiphol manipuleert politiek’

Milieudefensie richt e-mailactie op staatssecretaris Schultz

Amsterdam, 11 augustus 2003—- Milieudefensie start vandaag een e-mailactie aan staatssecretaris Melanie Schultz. Bewoners en politici uit de regio zullen in een persoonlijke e-mail de staatssecrataris oproepen de lawaaigrenzen rond Schiphol niet wéér op te rekken. Schiphol wil daarmee een vermeende rekenfout rechtzetten. Onderzoek van Milieudefensie laat zien dat er geen sprake is van een fout, maar van manipulatie.

Schultz heeft aan het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) gevraagd de gevolgen van het oprekken van de geluidsgrenzen door te rekenen. In de tweede helft van augustus worden de resultaten verwacht. Daarna neemt de staatssecretaris een besluit. Milieudefensie wil met de e-mailactie (via www.milieudefensie.nl/verkeer) aan Schultz duidelijk maken dat de maat nu vol is.

Rekenfout of verkooptruc?
Uit het dikke Schipholdossier leidt Milieudefensie af dat de luchthaven steeds weer een foute voorstelling van zaken geeft rond het aantal vluchten over de Polderbaan en de Zwanenburgbaan (zie bijlage met factsheet). Campagneleider Joris Wijnhoven: ‘Door de schijn te wekken dat de Polderbaan enorme aantallen vluchten zou gaan verwerken en de Zwanenburgbaan zou worden ontzien, wist Schiphol de politiek te overtuigen dat de zesde baan er moest komen. Meteen na die beslissing, begon men te schuiven met vluchten naar de Zwanenburgbaan. Schiphol probeert zo extra capaciteit te creëren. Dat is geen rekenfout maar regelrechte manipulatie.’ Een jaar geleden schreef de luchthaven in haar Milieumonitor: ‘Ondanks het feit dat in 2005 een kwart meer vluchten op Schiphol wordt verwacht, zal het aantal starts en landingen op de Zwanenburgbaan halveren.’ Wijnhoven: ‘Dat blijkt niet waar te zijn en het schandalige is, dat moet men hebben geweten.’


Reacties op dit bericht