Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol mag nog meer vervuilen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1274 
|
 ravagedigitaal.org 
Schiphol mag nog meer vervuilen

AMSTERDAM, 11 OKTOBER 2008 - Luchthaven Schiphol mag van het huidige kabinet verder groeien naar 510.000 vluchten in 2020. Nog eens 70.000 vluchten worden verplaatst naar de regionale vliegvelden in Lelystad en Eindhoven. In totaal breidt de luchthaven de komende elf jaar het aantal vluchten met 150.000 uit.

Dat maakte minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Het kabinet neemt hiermee de adviezen over van de zogeheten Alderstafel. Deze commissie van regionale overheden, Schiphol, KLM en omwonenden presenteerde vorige week een rapport over de toekomst van de nationale luchthaven.

Het kabinet gaat het advies van oud-minister van VROM Hans Alders (PvdA) verder uitwerken in de Luchtvaartnota, die aan het eind van het jaar wordt verwacht. Dan komt Eurlings ook met een nieuw handhavingsysteem, genaamd ‘Vliegen volgens afspraak’ om de overlast in de omgeving van Schiphol te meten.

In een vergadering op donderdagavond in Amstelveen heeft de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGZ) met een meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen besloten in te stemmen met het Aldersadvies. Vrijwel alle bewonersplatforms hebben vragen bij de mogelijke vervanging van het bestaande handhavingstelsel.

Dat het advies van de heer Alders daarnaast ook positieve elementen voor de bewoners bevat, heeft een meerderheid van de stemgerechtigde leden er toe gebracht om hun goedkeuring aan het advies te geven. Ook achten zij het van groot belang dat een zo breed mogelijke bewonersvertegenwoordiging betrokken wordt bij de nadere uitwerking van het Aldersadvies.

Volgens Erwin von der Meer echter, die deze week aftrad als voorzitter de Vereniging Gezamenlijke Platform (VGP) omdat hij tegen het advies is, hebben de gemaakte afspraken tot gevolg dat de bewoners geen enkele zekerheid meer hebben over de hoeveelheid vliegtuiglawaai die zij maximaal in hun wijk te verduren kunnen krijgen.

Von der Meer is de mening toegedaan dat het Aldersadvies niet meer ter discussie kan worden gesteld, zoals het VGP wenst. “Dit is alleen mogelijk indien alle partijen het er over eens zijn dat de voorgestelde aanpassing wenselijk is. In het geval van dit handhavingstelsel zal dit niet gebeuren omdat dit stelsel de sector een optimale flexibiliteit geeft die men niet meer zal willen prijsgeven”, aldus de voormalig voorzitter.

Bekijk bericht op "ravagedigitaal.org"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob uit NULL

Klagen heplt al niet meer.. als je al de kans krijgt ens traks zeggen ze ook gewoon.. "het mag toch" dus wat zeurt u nou?