Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol krijgt Chinees handelscentrum

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 847 
|
 Trouw 
Schiphol krijgt Chinees handelscentrum

(Novum/Betten) - Schiphol heeft een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van een Chinees handels- en expositiecentrum vlak bij de luchthaven. Dat heeft Schiphol dinsdag bekendgemaakt.
Het centrum moet ruimte bieden aan duizend tot vijftienhonderd Chinese bedrijven, die hier hun producten aanbieden aan inkopers uit de Europese Unie. Schiphol verwacht dat het centrum jaarlijks ruim drie miljard euro omzet zal draaien.

Schiphol Group en Chinamex hebben sinds november 2005 aan het plan gewerkt. Chinamex is een private onderneming met directe contacten binnen de Chinese overheid. Het kan nog jaren duren voordat het handels- en expositiecentrum operationeel zal zijn. De overeenkomst moet onder meer worden getoetst aan bestemmingsplannen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Deze publiciteit moet Schiphol in de publieke opinie meer aanzien geven maar het is niet meer dan een vastgoed activiteit. Zet een gebouw neer en laat de Chinezen daarin hun koopwaar/diensten aanbieden aan potentiele partners. Als dit periodiek gebeurt noem je zo iets een beurs. Een activiteit waar o.a. de Amsterdamse RAI of de Jaarbeurs Utrecht zich mee bezighouden. Chipshol plant ook dit soort prokecten maar mag dit vooralsnog niet doen. Daar zorgt Schiphol met haar trawanten wel voor. Dit alles heeft echter weinig direct met vliegerij van doen. Wel is het voor Schiphol zeer voordelig dat het veel grond en vastgoed op de luchthaven heeft. Dat heeft door deze locatie een extra waarde die plotsklaps duidelijk zal worden na de nog steeds beoogde privatisering. Achteraf zal blijken dat de overheid te weinig geld heeft ontvangen voor haar aandelen. De echte grote winst zal worden geincasseerd door de nieuwe aandeelhouders met een beloning voor de man die dit alles heeft mogelijk gemaakt. De Nederlands pers plaatst graag dit soort mededelingen. Lekker makkelijk. Dat de genoemde 3 miljard weinig van doen zullen hebben met ons Bruto Nationaal Produkt wordt maar niet vermeld. Het mes snijdt aan twee kanten. Schiphol een positieve publiciteit en de krant heeft weer moeiteloos een stukje copy. En de omwonenden? Ja daar gaat het even niet om. We kunnen niet met alles rekening houden.