Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol krijgt 3000 nachtvluchten minder

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 900 
|
 parool.nl 
Schiphol krijgt 3000 nachtvluchten minder

11-12-12   16:52 uur - Bron: ANP

Het aantal nachtvluchten op Schiphol zal in de komende 3 jaar worden teruggebracht van 32.000 naar 29.000. Dat is de luchtvaartsector aan de zogeheten Alderstafel overeengekomen met omwonenden en de regio rond de luchthaven, meldde staatssecretaris Wilma Mansveld dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het aantal nachtvluchten omlaag te brengen, moet de geluidshinder voor omwonenden afnemen. Eigenlijk was het de bedoeling dat vliegtuigen vanaf 20.30 uur stiller zouden aankomen door te landen in glijvlucht, met weinig motorlawaai. Daaraan kleefden echter zoveel nadelen dat nu voor het alternatieve plan is gekozen.

De afspraken over minder nachtvluchten zullen gelden tot alsnog glijvluchten ingevoerd kunnen worden. Overigens zullen de 3000 nachtvluchten niet bij andere luchthavens terechtkomen. ‘Dit is echt een reductie, geen verplaatsing’‘, aldus een woordvoerder.

De afspraken over de glijvluchten werden in 2008 gemaakt en opgenomen in het Aldersakkoord. Daarin staat onder meer hoeveel Schiphol precies mag groeien in de toekomst. Tot en met 2020 ligt de grens voor het aantal vliegtuigbewegingen op 510.000 per jaar. De overige 70.000 vluchten waar vraag naar is, moeten door regionale luchthavens worden overgenomen.

Ook werd in 2008 besloten een nieuw geluidsstelsel in te voeren, waarbij vliegtuigen bij het opstijgen of landen gebruik maken van een baan die het minst voor overlast zorgt. Tevens worden lokaal maatregelen genomen om geluidshinder te verminderen of te compenseren.


Reacties op dit bericht