’Schiphol kansloos zonder maken duidelijke keuzes’
door ARNOLD BURLAGE
SCHIPHOL – De rol van Schiphol is nog lang niet uitgespeeld met de grote veranderingen en nieuwe concurrenten, zoals het Midden-Oosten, in de wereldluchtvaart. „Het vraagt wel dat we daarop anders en beter inspelen dan nu”, zegt topman Gerlach Cerfontaine van de luchthaven.
KLM-topman Leo van Wijk wees maanden geleden in deze krant al op de „gevaren” uit het Midden-Oosten. De president-directeur van Schiphol is onder de indruk van die ontwikkelingen, zoals de deze week aangekondigde bouwplannen voor een nieuwe luchthaven in Doebai voor maar liefst 120 miljoen passagiers. „Vrees is alleen gerechtvaardigd als we daarop niet direct goed inspelen”, zegt Cerfontaine. „Waar halen ze al die passagiers vandaan, vraag ik me dan af. Ik ken in elk geval nu nog geen luchthaven met meer dan 90 miljoen reizigers. Als de sector die groei te wachten staat, betekent dat gegarandeerd ook dat Schiphol daarvan kan profiteren.”
Cerfontaines filosofie: als het passagiersvolume groeit, groeit ook het aantal verbindingen met centra die nu nog geen directe verbindingen met Europa hebben.
Alle capaciteit zal benut moeten worden om te kunnen blijven groeien. Voor Schiphol geldt als grote magneet het netwerk van Air France en de KLM, vooral in Europa. Vooral daarin zal door de luchtvaartmaatschappijen geïnvesteerd moeten worden in de lucht en op de grond.
In het subsidiëren door de overheid van tarieven ziet hij helemaal niets. „Ook niet omdat ze daar toevallig in Doebai wel geld voor hebben. Het is nooit goed verliesgevend te werken om luchtvaartmaatschappijen overeind te houden. Het moet altijd gaan om wat wordt geboden, niet alleen door Schiphol of de KLM maar door de hele regio, die ons land voor verbindingen aantrekkelijk moet maken.”
De Schiphol-president wijst erop dat het economisch beleid veranderd moet worden om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. „Niet alleen van het luchtvaartbeleid, dat is te beperkt. Het gaat om een aanpak voor de hele randstad. De nationale maar ook de regionale economie vraagt om een duidelijke visie en keuzes om een global city region te zijn.”
De luchtvaart verbindt economische hotspots in de wereld. Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven. „Het een is niet het gevolg van het andere, het is een wisselwerking. Een sterke economische regio trekt vervoer aan, vervoer versterkt de economische ontwikkelingen. Samen met Air France-KLM kiezen wij voor de randstad in combinatie met optimale verbindingen. Dan moet er een duidelijke economische visie op die regio komen, die verder gaat dan die van het kabinet nu.”
Geplaatst door J de Jong