Schiphol in beeld voor meldkamer
HAARLEMMERMEER - Luchthaven Schiphol is nadrukkelijk in beeld als locatie voor de nieuwe meldkamer van Noordwest-Holland. Een advies om de meldkamer te realiseren in de nieuw te bouwen kazerne van de Koninklijke Marechaussee langs de A4 stuit echter op verzet van de nieuwe veiligheidsregio Noordwest-Holland.
Bas Eenhoorn, voorzitter van het transitieakkoord meldkamer, heeft de minister geadviseerd om voor Schiphol te kiezen. ’Deze locatie verzekert een goede aansluiting tussen de aansturing van de hulpverleningsdiensten in en rond Schiphol’, aldus de burgemeester van Alphen aan den Rijn.
Dit advies staat echter lijnrecht op het advies van de veiligheidsregio Noordwest-Holland, die is opgebouwd uit de ’oude’ regio’s Noord, Kennemerland en Zaanstreek/Waterland.
Daarin staat dat de nieuwe meldkamer voor het gebied Noordwest-Holland gerealiseerd wordt aan de Helderseweg in Alkmaar.
Haarlem, dat de nieuwe vestigingsplaats voor het nieuwe arrondissement is geworden, verliest dus hoe dan ook de meldkamer.
Volgens Haarlems burgemeester Bernt Schneiders worden de politie Kennemerland en de ’oude Veiligheidsregio Kennemerland door minister Opstelten gecompenseerd voor de kosten die ontstaan door het versneld afschrijven van de investeringen in de meldkamer op de hoek van Zijlweg en Randweg: ,,Per saldo is Haarlem behoorlijk veel wijzer van de hele operatie geworden. Wij gunnen Alkmaar de meldkamer in de wetenschap dat zij veel kwijtraken. Je moet geen Rupsje Nooitgenoeg willen zijn.’’
Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool
Na de nationalisatie van alle regiokorpsen dreigt nu in de praktijk om te beginnen de meldfunctie van de politie e.a. met de Marechaussee (tak van de militaire politie) te worden geintegreerd. Los van het feit of dit wenselijk is, ligt daarna verzelfstandiging van die Megameldkamer op de loer. Met de bijbehorende flexibele contracten voor lager en exorbitante salarissen voor het hoge, vaak uit ex-politici gerecruteerde, personeel aan de top. De steeds corporatiever georganiseerde samenleving rukt op en daar kan een groot vraagteken bij worden geplaatst?
Gelukkig tekent zich een scheuring in de
P vd A af. Juist nu Ronald Plasterk overal bot vangt met zijn megalomane Superprovincie zien deze week kamerleden van die partij het belang van regionale kracht en het overeind houden van de werkgelegenheid en leefbaarheid buiten de grote steden.
Hoe ver staat de P vd A top eigenlijk af van de leden en stemgerechtigden, zo lijkt de vraag?