Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol groeit uit tot vastgoedonderneming

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 804 
|
 depers.nl 
Schiphol groeit uit tot vastgoedonderneming

Vindplaats: www.depers.nl

Minister Eurlings informeert Kamer incorrect over claimrisico’s

De cijfers tonen het aan: Schiphol verdient steeds meer aan onroerend goed. Concurrent Chipshol werd tijdelijk uitgeschakeld door beslagleggingen. Vandaag knokken de partijen in de Haarlemse rechtbank daarover verder.

Het gaat goed met Schiphol. De luchthaven verdient geld, veel geld. Gisteren maakte het bedrijf de halfjaarcijfers bekend. Opvallend detail: er wordt steeds meer verdiend aan de handel in stenen, oftewel onroerend goed.

Van de totale nettowinst van 142,8 miljoen euro, is maar liefst 45,3 miljoen euro afkomstig uit vastgoedprojecten. Die werden in vergelijking met de eerste zes maanden van 2006, 181 procent meer waard. Het totale nettoresultaat was 62,3 procent hoger.

‘Het AirportCity-concept heeft opnieuw zijn strategische waarde bewezen,’ stelt Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine dan ook tevreden vast.

De bewoordingen van Cerfontaine zullen de 83-jarige Jan Poot van gebiedsontwikkelaar Chipshol minder goed smaken. Het was Poot die in 1989 het AirportCity-concept in Nederland introduceerde. Hij had goed gekeken hoe de gebieden rondom de luchthaven van Atlanta werden ontwikkeld en tot bloei kwamen. Poot bedacht daarom een eigen AirportCityplan voor de gebieden rond Schiphol en begon terreinen te kopen. Op het hoogtepunt had Chipshol 600 hectare grond rond Schiphol in bezit. De luchthaven zelf bezat toen nog niets. Anno 2007, na vele juridische veldslagen, rest Chipshol nog maar 150 hectare. De meeste Chipsholterreinen vielen de afgelopen 12 jaar in handen van Schiphol en sindsdien zijn de twee bedrijven elkaars concurrenten.

Chipshol is nu al jaren in gevecht met Schiphol dat de ontwikkelingsplannen van Chipshol stelselmatig wist te dwarsbomen. Hoewel Chipshol vrijwel alle rechtszaken wist te winnen, lijkt het steeds minder goed te gaan met de gebiedsontwikkelaar. Hoewel Schiphol in een tussenvonnis werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 19 miljoen euro, is het bedrijf er niets mee opgeschoten. Integendeel. De Amsterdamse rechtbank verleende Schiphol het recht om voor bijna 75 miljoen euro beslagen te leggen op bezittingen van Chipshol.

‘Ons bedrijf is platgelegd’, zegt Peter Poot van Chipshol. Hedenochtend probeert Chipshol in de Haarlemse rechtbank onder die beslagleggingen uit te komen. Volgens Poot hebben de advocaten van Schiphol op oneigenlijke gronden toestemming gekregen voor de beslagen.

Afgelopen woensdag gaf minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat antwoord op de Kamervragen inzake Chipshol. SP-Kamerlid Emile Roemer wenst, en met hem een Kamermeerderheid, dat er een onafhankelijk onderzoek naar het conflict wordt gedaan. Eurlings ziet daar niets in.

Opvallend was dat de minister een foute inschatting maakte over omvang van de claim die Chipshol bij de staat heeft neergelegd. Hij schreef de Kamer dat Chipshol alleen een claim van 30,6 miljoen euro bij het ministerie van VROM heeft ingediend. De Luchtverkeersleiding Nederland, dat onder zijn eigen ministerie ressorteert, ontving echter een claim van 65 miljoen euro van Chipshol.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Werkelijk schokkend dat dit gaat over een Nederlandse kwestie. Vooral de blokkade voor een onderzoek van Eurlings is uitermate zorgwekkend.

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Na het doordrammen van Eurlings over de nieuwe overgangscriteria (of in gewone mensen taal: Het opnieuw oprekken van de milieunormen, waar wij, de VGP in september heftig tegenzullen prostesteren) is dit het 2e bewijs, dat deze CDA minister, met schiphol maar een ding wil: Doorgroeien van Schiphol, ten koste van de Omwonenden...!
Hoe is het toch mogelijk, dat dit CDA zoveel kiezers trekt...
Zie ook Zembla, van vorige week zondagavond, zie Uitzending gemist, waaruit blijkt, dat het grootste contingent foute bestuurders, en politici van CDA huize is/was. Van de VVD ers (Jorritsma, Kamerlid Hofstra etc), weten we dat ze openlijk het grote graaien propageren, maar dat de partij van Fatsoen moet je doen, van onze Premier Balkenbrei, toch iedere keer weer in dit soort malafide praktijken opduikt is onthutsend. En als klap op de vuurpeil de oud CDA minister de heer E.Brinkman, die zich weer ongegeneerd tot de verdediger van de bouwwereld presenteert.

Geplaatst door Rose uit Randstad

Heer Griese,
Helemaal met u eens. Maar vergeet u niet een aantal promimente namen van een andere grote partij in den landen? Binnenkort zit u er met één rond de tafel!
Rose