Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol gaat fors uitbreiden

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 924 
|
 Telegraaf 
Schiphol gaat fors uitbreiden

Schiphol wordt de komende jaren fors duurder voor passagiers. Topman Jos Nijhuis maakt in maart miljardeninvesteringen bekend in uitbreiding van terminal en pieren en in nieuwe veiligheidssystemen. Die worden doorberekend in de luchthaventarieven.

Vliegmaatschappijen, waaronder de KLM-groep, waarschuwen voor te hoge kosten, maar Nijhuis zegt geen keuze te hebben. „We moeten meegroeien met de grote Europese luchthavens om geen verkeer te verliezen. Tijdig investeren is van levensbelang. En we zijn nog altijd goedkoper dan concurrenten Londen, Frankfurt en Parijs”, meent hij.
Vorig jaar realiseerde Schiphol volgens Nijhuis een recordaantal passagiers van bijna vijftig miljoen, tien procent meer dan in 2010. De vierde plaats op de Europese ranglijst werd overgenomen van Madrid. „Dit jaar zal er echter geen passagiersgroei zijn, vracht gaat zelfs krimpen”, zo zei hij gisteravond.
Regionale vliegvelden worden ten opzichte van Schiphol nog goedkoper, is de verwachting. Nijhuis vindt dat geen probleem: „Voor ons is het belangrijk om een mondiaal knooppunt voor doorgaande reizigers te blijven. Voor hen gaan we bijvoorbeeld ook de securitycontroles efficiënter maken.
“Met de luchtvaart en verkeersleiding is Schiphol volgens Nijhuis tevens bezig te besparen door werkprocessen beter af te stemmen. Nederlandse airlines eisen garanties dat de investeringen in Schiphol snel terugverdiend worden. „Ja, de financiering wordt wel een uitdaging”, aldus Nijhuis.


Reacties op dit bericht