Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol breidt uit met twee nieuwe pieren

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 839 
|
 Haarlems Dagblad 
Schiphol breidt uit met twee nieuwe pieren

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol wil de toekomstige groei van het aantal passagiers opvangen door het huidige pierenstelsel met twee nieuwe pieren uit te breiden. Daarmee is een pier aan de overzijde van de snelweg A4 van de baan, net als voorlopig een tweede terminal.

Dat maakte Ad Rutten, directeur operations van Schiphol, donderdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de luchthaven. ,,Een tweede terminal is pas zinvol wanneer er meer dan 600.000 toestellen per jaar zijn. De komende jaren is dat niet aan de orde. En een extra pier aan de overzijde van de A4 is bij nader inzien ook geen optie. Daar is te weinig ruimte tussen de banen. Je kan er niet zoveel vliegtuigen afhandelen en passagiers moet je blijven aanvoeren vanaf Schiphol-centrum. Daarom hebben we onze strategie nu aangepast en willen we het pierenstelsel uitbreiden. Dan houden we ook alles op één plek en dat is juist onze kracht ten opzichte van andere luchthavens waar wel meerdere terminals zijn’‘, verwees Rutten naar de verkiezing tot beste luchthaven van 2008.

De uitbreiding ziet Rutten, zo lichtte hij na afloop toe, aan de zuidzijde. Het huidige kantoor van Martinair moet tegen de vlakte: er bestaan al plannen voor nieuwbouw op Schiphol-Oost. En in de eerste fase moet ook vrachtstation 1 van de KLM weg. Momenteel wordt de B-pier gemoderniseerd en uitgebreid. Voor 2015 zou de eerste nieuwe pier daar naast moeten staan en op termijn nog een tweede. Schiphol houdt ook vast aan de grondreservering voor de tweede Kaagbaan, al is die de komende jaren niet nodig.


Reacties op dit bericht