Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol berispt om stemmingmakerij

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 831 
|
 Trouw 
Schiphol berispt om stemmingmakerij

(Novum) - Luchthaven Schiphol krijgt van het kabinet een reprimande vanwege uitspraken in de media dat de invoering van de vliegtaks duizenden banen kost. Dat bleek woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat over de belasting op vliegtickets. “Schiphol hanteert de cijfers iets te makkelijk”, zei staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Aanleiding voor het debat was een uitlating van een woordvoerder van Schiphol. Die beweerde vorige week dat de invoering van de vliegbelasting leidt tot een verlies van twaalfduizend banen.

“Dit getal komt uit de lucht vallen”, zei Paul Tang (PvdA). Ook de overige partijen eisten een toelichting van de staatssecretaris op deze cijfers.

Volgens De Jager leidt de ticketbelasting niet tot banenverlies. Er is alleen sprake van een afname van de groei. “Er komen nog steeds banen bij.” Het Centraal Planbureau schat dat de groei zo’n vijfduizend banen lager zal uitvallen, zei de bewindsman. Hij omschreef dit als een ‘virtueel verschil’. Het effect van de tickettaks voor heel Nederland is ‘nauwelijks waarneembaar’.

De cijfers die Schiphol hanteerde in de pers zijn niet actueel. De Kamer eiste vervolgens dat De Jager de directeur van de luchthaven Gerlach Cerfontaine op het matje roept. Schiphol is eigendom van de staat. “Het kan niet zo zijn dan een staatsbedrijf een democratisch genomen besluit dwarsboomt”, meende Emile Roemer (SP).

De Jager antwoordde dat Schiphol voortaan eerst verhaal moet halen bij zijn ministerie, als het meent dat de cijfers niet kloppen. In de media hanteert de luchthaven de cijfers te makkelijk naar eigen inzicht. “Schiphol zou andere conclusies moeten trekken.” De staatssecretaris zal dit in een brief duidelijk maken aan Cerfontaine.

Het kabinet voert de vliegtaks op 1 juli in. Vorige week veegde de rechtbank bezwaren van luchtvaart- en reisorganisaties in een kort geding van tafel. Per 1 juli worden tickets voor vliegreizen tot 2500 kilometer en binnen Europa 11,25 euro duurder. Voor langere afstanden geldt een toeslag van 45 euro. De maatregel maakt deel uit van een ‘vergroening’ van het belastingstelsel en levert de schatkist naar verwachting 350 miljoen euro op.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Observer uit Nederland

Zou Cerfontaine wel de lagere school doorlopen hebben ?

Geplaatst door Ton uit NULL

Je kunt veel gestudeerd hebben en toch niet-wijs zijn.